Pse veshët dhe hunda vazhdojnë të rriten me moshën?

Pse veshët dhe hunda vazhdojnë të rriten me moshën?

Jo çdo pjesë e trupit ndalon së rrituri me moshën. Në fakt, veshët dhe hundët tona, për ndonjë arsye të çuditshme, vazhdojnë të bëhen gjithnjë e më të mëdha.

Sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët gjermanë në vitin 2007, nëse do të matni veshin e jashtëm të një foshnje të porsalindur, rezulton se është në të vërtetë më i madh se koka e tij në proporcion me trupin e tij ose të saj.

Jo vetëm kaq, por veshët do të vazhdojnë të rriten në një mënyrë përgjithësisht lineare gjatë gjithë jetës së tyre. Sidoqoftë, kjo rritje fillon të ngadalësohet në kohën kur fëmija mbush 8 deri në 10 vjet. Sapo njerëzit të bëhen 85 vjeçarë, veshët e tyre arrijnë gjatësinë mesatare më të lartë që do të kenë.

Rritja mesatare e veshëve të shumicës së njerëzve është shumë minimale, kështu që vështirë se vërehet. Sidoqoftë, është e qëndrueshme gjatë viteve. Kjo është ajo që studiuesit zbuluan pasi matën veshët e një grupi të zgjedhur rastësisht prej 206 pacientëve të tyre mbi moshën 30 vjecare. Ata pastaj llogaritën se veshët u rritën me një mesatare prej 0.22 mm në vit për rreth 50 vjet.

Me fjalë të tjera, një 30 vjeçar mund të presë që kur të arrijë 80 vjeçar, veshët e tij / saj do të jenë rritur pak më shumë se një centimetër në gjatësi.

Sidoqoftë, as hundët nuk janë shumë mbrapa. Sipas një studimi tjetër, hunda e njeriut gjithashtu vazhdon të rritet me kalimin e moshës, por ki kujdes, jo të gjitha.

Autorët e studimit arritën në përfundimin se vëllimi i hundës, zona dhe distancat lineare u rritën nga fëmijëria në pleqëri. Por, interesant, këndi i majës së hundës u ul si funksion i moshës. Dhe, me të vërtetë, nëse keni menduar se, me kalimin e kohës, burrat kishin hundë shumë më të mëdha në përgjithësi sesa gratë, kishit të drejtë.

Nëse jeni burrë dhe keni menduar pse hunda juaj është më e madhe se ajo e grave përreth jush, një studim nga Universiteti i Ioëa-s jep disa më shumë informacion në lidhje me këtë.

Studiuesit besojnë se ndryshimi në madhësi është për shkak të kushtetutave të ndryshme dhe kërkesave për energji të trupave sipas gjinive të tyre. Në përgjithësi, burrat kanë më shumë masë muskulore të ligët, e cila kërkon më shumë oksigjen për t’u rritur dhe mbajtur indet muskulore.

Sipas autorëve, hundët prominente mund të thithin dhe transportojnë më shumë oksigjen që gjaku ta furnizojë dhe shpërndajë atë nëpër muskuj. /Insajderi.com