Qeveria hungareze propozon ndalimin e adoptimit të fëmijëve nga çiftet e të njëjtit seks

Qeveria hungareze propozon ndalimin e adoptimit të fëmijëve nga çiftet e të njëjtit seks

Qeveria e Hungarisë ka hartuar një ndryshim në kushtetutën e vendit që do të ndalonte në fakt birësimin nga çiftet e të njëjtit seks.

Ndryshimi i propozuar do të specifikonte që “nëna është grua, babai është burrë” dhe lejon që vetëm çiftet e martuara të birësojnë fëmijë.

Martesa e të njëjtit seks është e paligjshme në Hungari, por birësimi ka qenë i mundur nëse një partner aplikon vetë.

Projektligji është dënuar nga grupet e të drejtave të njeriut.

Propozimi u dërgua në parlament nga partia e djathtë qeverisëse Fidesz të martën vonë. Do të kërkonte që fëmijët të rriteshin me një interpretim “të krishterë” të roleve gjinore.

“Kjo gjë siguron arsimim në përputhje me vlerat e bazuara në identitetin kushtetues të Hungarisë dhe kulturën e krishterë,” lexon ai.

Qeveria e Hungarisë, e udhëhequr nga Kryeministri Viktor Orban, ka bërë ndryshime thelbësore në kushtetutë që nga ardhja në pushtet në 2010.

Dokumenti përcakton tashmë “institucionin e martesës midis një burri dhe një gruaje” si dhe “bazën e familjes dhe mbijetesës kombëtare”./Insajderi.com

BBC News