Rama: Nuk i kuptoj arsyet e shteteve që s’janë pjesë e Ballkanit të Hapur

Rama: Nuk i kuptoj arsyet e shteteve që s’janë pjesë e Ballkanit të Hapur

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka thënë se arsyet e Kosovës, Bosnjes dhe Hercegovinës dhe Malit të Zi për mos-pjesëmarrje në “Ballkanin e Hapur” nuk janë arsye.

Kështu ka thënë Rama gjatë takimit që ka me presidentin e Serbisë, Aleksandër Vuçiq dhe zv-kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Nikola Dimitrov.

“Mendoj se ato arsye nuk janë arsye. A mendoni se Iniciativa e Ballkanit të Hapur është një gjë e vogël për Shqipërinë”.

“Unë jam patjetër këtu për shkak të interesave ekonomike të Shqipërisë, jo të Kinës apo Gjermanisë, por për shkak të interesave ekonomike të Shqipërisë të forcuara nga Ballkan i hapur”, ka thënë  Rama.

Në konferencën e përbashkët për shtyp, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve, ai theksoi se qëndrimi i përbashkët iu përsërit të gjithë atyre që nuk e kuptojnë, “që bëjnë sikur nuk kuptojnë ose që nuk do ta kuptojnë”, se Ballkani i Hapur është i hapur.

“Përgjithësisht është gjithëpërfshirëse dhe i përket të gjithëve, jo vetëm Serbisë, Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut”, tha Rama

Rama, Zaev dhe Vuçiq.

Kreu i ekzekutivit shqiptar tha se, ndryshe nga procesi i Berlinit, asnjë vend nuk mund të mbahet peng, pasi çdo vend që dëshiron të përparojë më shpejt mund ta arrijë atë.

“Procesi i Berlinit, me një kornizë kaq të vendosur vlerash, përbëhet nga kritere, pavarësisht se kaluam nga një samit në tjetrin, ishte e qartë se ishte e pamundur të përmbushej ajo që u tha, dhe Ballkani i Hapur është një njësi për zbatimin e projekteve të Procesit të Berlinit, në mënyrë të përshpejtuar”, deklaroi Rama.

Ai theksoi se kur në dhjetor në Tiranë u tregojnë biznesmenëve që kanë takuar sot se çfarë kanë përfunduar dhe cili është zbatimi i procesit të Berlinit në të vërtetë, kur u sigurohet një kanal jeshil, është i sigurt se kompani nga Bosnja, Mali i Zi. dhe Kosova do të afrohet pak para qeverive të tyre për të qenë pjesë e Iniciativës.

“Është absurditet ballkanik që nuk duan të jenë pjesë e Nismës dhe nuk ka asnjë pengesë, ky nuk është konspiracion, ky nuk është vetëm vizioni ynë, kjo është klithma e ekonomisë sonë, studentëve, njerëzve që duan. Të lëvizim.A jemi budallenj që lejojmë “të lëmë mënjanë potencialin turistik të rajonit? Do të bëjmë gjithçka për ekonomitë tona”, mbaroi Rama gjatë konferencës për media.

Ballkani i Hapur

Shqipëria, Serbia e Maqedonia e Veriut ishin iniciatorë të kësaj iniciative.

Por, nuk gjetën mbështetje tek shtetet e tjera të Ballkanit Perëndimor.

Më të zëshëm kundër ishin Kosova e Mali i Zi.

Madje, kundërshtimi i Kosovës e konfrontoi  atë me Shqipërinë – në nivel kryeministrash.

Albin Kurti dhe Edi Rama kishin divergjenca të thella në këtë çështje, sa raportet për një kohë kanë qenë të zymta.

Ndërkohë, nuk është i qartë qëndrimi perëndimor ndaj kësaj iniciativa.

Në disa raste është parë si projekt i papërshtatshëm për shkak të procesit të Berlinit. /Insajderi.com