Rasti i vajzës se si u dhunua nga njerku i saj, i njohur si ‘efekti i hirushes’

Rasti i vajzës se si u dhunua nga njerku i saj, i njohur si ‘efekti i hirushes’

Rasti i Tina Renton është ai i cili shpjegon ankthin e përjetuar nga njerku i saj i cili e kishte dhunuar vazhdimisht.

Ajo ishte vetëm 5 vjeç, kur abuzuesi hyri në jetën e saj duke e dhunuar kështu së paku dy herë në jave kur ajo ishte 14 vjeç.

Është një fenomen i diskutueshëm i njohur si ‘Efekti Hirushja’ – termi i parë i shpikur nga profesori akademik kanadez Martin Daly dhe gruaja e tij e ndjerë Margo Ëilson.

“Disa njerëz mund të ashpërsojnë me sugjerimin se baballarët janë më armiqësorë dhe më të rrezikshëm se baballarët gjenetikë, por fakti është se të paturit  një faktor më të fuqishëm rreziku ende mbetet i pazbuluar”, thotë ai.

Efekti Hirushja lind nga statistikat në Mbretërinë e Bashkuar: një studim i vitit 2013 nga Biblioteka Publike e Shkencave ku shikoi rastet kur prindërit kishin vrarë fëmijë në Angli dhe Uells për një periudhë dhjetëvjeçare dhe gjeti se pothuajse një e pesta u vra nga një njerk.

Sipas Kevin Hoffin, ligjërues në kriminologji në Birmingham thotë se rrënjët e saj qëndrojnë në biologjinë bazë. “Princat, dhe veçanërisht, majmunët e mëdhenj janë zbuluar se kanë më shumë gjasa të vrasin të rinjtë e meshkujve të tjerë për të siguruar që gjenet e tyre të kalojnë përpara,” thotë ai.

“Implikimi është që këta baballarë që arrijnë në jetën e fëmijëve nuk kanë të njëjtën lidhje të patriarkëve që bëjnë prindërit e lindjes”, përfundoi ai.