Rohuani për bisedimet bërthamore në Vjenë: Bisedimet në Vjenë kanë përparuar deri 70 përqind

Rohuani për bisedimet bërthamore në Vjenë: Bisedimet në Vjenë kanë përparuar deri 70 përqind

Vazhdimi i bisedimeve në kryeqytetin e Austrisë për rivendosjen e mbrojtjes bërthamore të Iranit 2015 me Fuqitë Botërore janë gjithnjë e më afër për të dhënë rezultate të veprimit pasi më shumë përparim u arrit të martën, transmeton Insajderi.

Palët e mbetura në Planin e Përgjithshëm të Përgjithshëm të Veprimit (JCPOA) – Irani, Kina, Rusia, Gjermania, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar, së bashku me Bashkimin Evropian – ranë dakord gjatë një Komisioni të Përbashkët në Grand Hotel të Vjenës për të formuar një ekspert të tretë të grupit të punës për t’u përqendruar në “hapat praktikë” për të kërkuar për të rivendosur ushtrimin, raporton Al Jazeera.

Shtetet e Bashkuara e lanë marrëveshjen në 2018 dhe vendosën sanksione të njëanshme mbi Iranin. Dy grupe pune kanë kaluar javët e fundit duke punuar në hartimin e një liste gjithëpërfshirëse të sanksioneve që SHBA do të duhet të heqin dhe hapat bërthamorë që Irani do të duhet të kthejë në mënyrë që të gjitha palët të kthehen në përputhje të plotë me marrëveshjen.

Zëvendës ministri i Jashtëm Abbas Araghchi, negociatori kryesor i Iranit, tha pas takimit se bisedimet po vazhdojnë pavarësisht nga vështirësitë dhe sfidat. Ai gjithashtu paralajmëroi se “sa herë që bisedimet devijojnë drejt kërkimit të vrasjes së kohës ose pazareve të palogjikshme, negociatat do të ndalen”, nga delegacioni iranian.

Presidenti iranian, Hassan Rouhani, tha të martën se bisedimet në Vjenë kanë përparuar deri në 70 përqind dhe “ne do të arrijmë rezultate në një kohë të shkurtër nëse amerikanët lëvizin brenda kornizës së ndershmërisë”.

Delegacionet, përfshirë atë të SHBA, i cili është në Vjenë, por në një hotel tjetër pasi Irani refuzon të takohet direkt, tani do të kthehen edhe një herë në vendet e tyre për të vlerësuar përparimin dhe do të kthehen në Vjenë javën e ardhshme.

“Progresi i bërë gjatë dy javëve të fundit. Por kërkohet shumë më shumë punë… Unë vazhdoj të mendoj se diplomacia është e vetmja mënyrë përpara për JCPOA për të adresuar sfidat e vazhdueshme”, shkroi në Twitter Enrique Mora, zëvendës shefi i politikave të Bashkimit Evropian dhe koordinator i Komisionit të Përbashkët pas takimit të së martës.

Mikhail Ulyanov, negociatori kryesor i Rusisë, tha në një cicërimë se Komisioni i Përbashkët “mori shënim me kënaqësi për përparimin e bërë në negociata”.

Ulyanov kishte thënë të hënën se një tekst i përbashkët është duke u hartuar ndërsa përfaqësuesit “kanë lëvizur nga fjalët e përgjithshme për të rënë dakord mbi hapa të veçantë drejt” rivendosjen e JCPOA. /Insajderi.com