Serbia mund ta pësojë nëse nuk zgjidh mosmarrëveshjen me Kosovën

Serbia mund ta pësojë nëse nuk zgjidh mosmarrëveshjen me Kosovën

Lobi i rrjetit energjetik europian ENTSO, ka vënë një paralajmërim gjatë kësaj të hëne se mund ta pezullojë Serbinë nga sistemi, nëse nuk zgjidh shpejt mosmarrëveshjen e saj të mëparshme me Kosovën.

Mosmarrëveshja e tillë e cila daton që nga përfundimi i luftës në Kosovë në vitin 1999, po bën që disa orë dixhitale në kontinent të ngadalësohen, njofton Klan Kosova.

“ENTSO-E mund të shikojë mundësitë për të pezulluar anëtarësimin e EMS”, ka thënë zëdhënësja e ENTSO-së Claire Camus.

Derisa Veriu i mbizotëruar nga serbët në Kosovë mbetet besnik ndaj Beogradit, nuk po paguan Qeverinë e Kosovës për energjinë që konsumon, marrëveshje kjo e arritur më 2015, Serbia po e bllokon zbatimin e saj.

Rrjeti Europian i Operatorëve të Sistemit të Transmisionit të Energjisë Elektrike (ENTSO-E), i cili grupon operatorët e rrjetit nga 26 vende, tha se orët digjitale në të gjithë Evropën që përdorin frekuencën e rrjetit për të mbajtur kohën, të tilla si ato në mikrovalë dhe radiot e orës, një minutë për shkak të rënies së frekuencës në rrjetin e transmisionit të Europës kontinentale.

Më parë këtë vit, një mungesë pushteti në Kosovë, të cilën operatori i rrjetit serb EMS nuk arriti të kompensojë, ngadalësoi ato orë për gjashtë minuta.

Duke qenë se moti i ngrohtë në Europë sa vjen e shtohet, kërkesa për energji në të gjithë kontinentin mund të rritet dhe devijimi i frekuencës mund të zgjerohet.