Shani! Është e shëndetshme për ju

Shani! Është e shëndetshme për ju

Askush nuk ka nevojë të të thotë se të kesh një gojë vulgare është tejet e pasjellshme. Në fakt, qysh kur ishim fëmijë të vegjël, na është thënë të mos shajmë. Ndërsa kjo këshillë duket e menduar mirë në lidhje me respektin, shkenca thotë ndryshe. Në fakt, shkenca zbulon se një sharje aty këtu i bën shumë mirë shëndetit tonë, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Zbutja e dhimbjes. Sharja aktivizon të ashtuquajturën ‘luftë ose fluturim’ përgjigje, duke çuar në një rritje të adrenalinës dhe një efekt të mëvonshëm për lehtësimin e dhimbjes në sistemin tonë imunitar. Richard Stephens nga Universiteti Keele në Angli zbuloi se njerëzit që shajnë janë në gjendje të mbajnë duart e tyre në ujë të akullt për dy herë më gjatë. Sidoqoftë, kjo vlen vetëm për njerëzit që shajnë disa herë në ditë, dhe jo për ata që shajnë shumë. Arsyeja kryesore për këtë është sepse ata që shajnë në mënyrë të vazhdueshme, ja mësuar më atë, dhe si rezultat, sharja nuk ka më efektin e njëjtë.

Përgjigje jo e dhunshme. Sharja na lejon të lirojmë energjinë negative të krijuar ndaj dikujt ose në situata pa pasur nevojë të përdorim dhunë tradicionale, ose diçka më kërcënuese ose të dëmshme. Mund të konsiderohet një akt sublimimi, përmes së cilës ne e kanalizojmë zemërimin tonë duke sharë në vend të kësaj, në atë që shihet si një prizë “më e shëndetshme” për të ndihmuar në çlirimin e emocioneve tona negative.

Pohimi i fuqisë/kontrollit. Sharja mund të na japë një sens më të madh të fuqisë dhe kontrollit mbi një situatë të keqe ose negative. Duke sharë ne tregojmë se kemi fuqinë të kontrollojmë një situatë dhe të mos na kontrollojë situata. Kjo zakonisht ndodh, për ironi, kur gjërat po rrotullohen jashtë kontrollit për ne, dhe kur gjërat nuk janë domosdoshmërisht duke shkuar në rrugën tonë. Një person nuk ka nevojë të jetë nxitësi aktual për sharjen që bëni, por një situatë e veçantë e pakëndshme mund të jetë shkaktari.

Lidhja shoqërore. Sharja mund të shërbejë për të treguar se ne nuk jemi një anëtar i fragmentuar i një shoqërie. Kjo është arsyeja pse, sharja mes miqve mund t’ju bëjë të ndjeheni pak më mirë, kur shoqërohet me një ndjenjë vlefshmërie nga të tjerët. Nëse bëhet si duhet, dhe në rrethanat e duhura dhe me njerëzit e duhur, ose grupi, mund të tregojë gjithashtu se jemi të hapur, të besueshëm, duke na bërë të dukemi më të pëlqyeshëm dhe “të vërtetë” për të tjerët.

Shëndet psikologjik dhe fizik. Përfitimet më të mira shëndetësore të sharjes përfshijnë rritjen e qarkullimit, ngritjen e nivelit të endorfinës dhe serotoninës dhe një ndjenjë të përgjithshme të qetësisë, kontrollit dhe mirëqenies. Të gjitha këto përfitime mund të duken intriguese nëse bëhet në mënyrën e duhur dhe nuk bëhet zakon vulgar.

Një sharje aty këtu (për veten, ose me miqtë) nuk është shumë i tmerrshëm, dhe në fakt mund të jetë madje i mirë për shëndetin tuaj duke ju bërë të ndjeheni më mirë, të paktën në atë moment. Hilja është të siguroheni që nuk është e tepërt, dhe që sharja juaj të mos shoqërohet me zemërim, ose një emocion tjetër ekstrem negativ, pasi që mund të jetë shumë i dëmshëm për mirëqenien tuaj të përgjithshme, dhe për të tjerët pranë jush, ndoshta duke mohuar të gjitha të përfitimeve të mundshme shëndetësore të përshkruara më lart. /Insajderi.com