fbpx

Shfaqja ‘Bretkosa’, rrëfimi për të dhimbshmen e Kosovës së pas luftës

Shfaqja ‘Bretkosa’, rrëfimi për të dhimbshmen e Kosovës së pas luftës

Shfaqja ‘Bretkosa’, rrëfimi për të dhimbshmen e Kosovës së pas luftës

Trajtimi skenik  i pasojave që ka lënë lufta e fundit e Kosovës tek njerëzit e saj, në shfaqjen “Bretkosa” të Teatri Kamertal të Kolegjit AAB, shpërfaq të vërtetën e dhimbshme, e cila po i përcjell të gjitha shtresat e shoqërisë kosovare edhe 20 vjet pas luftës.

Me skena të ndryshme herë – herë komike, e më shumë tragjike, shfaqja “Bretkosa” ballafaqon përpjekjet e njerëzve për të shpëtuar nga traumat dhe pasoja që kanë lënë e lufta. Përmes dialogjeve të personazheve, shpaloset historia e dhimbshme e kryepersonazhit të shfaqjes, Zekës, një ish luftëtari idealist, i cili shfaq traumat dhe pasoja e trashëguara nga lufta, gjatë bisedave më të tjerët, pavarësisht, arsyetimeve të veprimeve të tij dhe kërkimfaljeve të rralla.

E ndërtuar mbi dramën e kroatit Dubravko Mihanoviç, me të njëjtin titull, por e adaptuar në mënyrë brilante për realitetin kosovarë, rrëfen realitet, ku askush nuk ka durim për të dëgjuar tjetrin dhe komunikimi duket i pamundur, edhe për gjerat që janë më të thjeshta. Mbi të gjitha shfaqja është e liruar nga monotonia dhe tematika, e që trajton e cila në fakt, siç janë shprehur kritikët dhe krijuesit skenik, shpërfaq nuanca të zhanreve të ndryshme, e po e mbush sallën kamertale të  AAB, sa herë shfaqet.

Njëjtë ishte edhe të enjten e kaluar me shfaqjen e reprizës së radhës së kësaj shfaqje, ku rezervimi i biletave ishte i pashmangshme për të siguruar një vend për të parë shfaqjen.

Në shfaqja luajnë: Ilir Tafa, Donat Qosja, Basri Shala, Valmir Krasniqi.