Shpërthimet masive në sipërfaqen e diellit do të shkaktojnë shfaqjen e Aurora Borealis në Angli dhe SHBA

Shpërthimet masive në sipërfaqen e diellit do të shkaktojnë shfaqjen e Aurora Borealis në Angli dhe SHBA

Shpërthimet masive në sipërfaqen e diellit mund të çojnë në aurora borealis të dukshme në Angli dhe SHBA, si dhe probleme të mundshme të rrjetit të energjisë dhe sinjalit GPS.

Parashikuesit e motit hapësinor nga Shërbimi Kombëtar i Motit paralajmëruan për një nxjerrje masive koronare (CME) nga Dielli të hënën që do të ndikojë në Tokë deri të premten vonë.

Fillimisht rezultoi në një stuhi të lehtë gjeomagnetike kur goditi për herë të parë dje, duke mos shkaktuar probleme, por më vonë sot dhe të premten mund të bëhet më intensive, paralajmërojnë ekspertët.

Kjo mund të rezultojë në ndërhyrje elektrike dhe magnetike nga grimcat diellore që ndikojnë në rrjetet e energjisë, GPS, komunikimet radio dhe satelitët në orbitë rreth Tokës.

Nuk paraqet kërcënim të drejtpërdrejtë për jetën e njeriut, por gjithashtu mund të rezultojë që aurora borealis të bëhet e dukshme në gjerësitë më të ulëta, përfshirë Anglinë dhe pjesë të SHBA.

Në SHBA mund të jetë i dukshëm deri në jug si Çikago dhe Detroit dhe në Mbretërinë e Bashkuar do të jetë i dukshëm në Skoci dhe Anglinë veriore, megjithatë ekziston një shans i jashtëm që të jetë i dukshëm në Kent dhe Sussex, parashikojnë disa ekspertë./Insajderi.com

Daily Mail