Shqiptarët, me diversitet gjuhësor

29.11.2017 11:33
Shqiptarët, me diversitet gjuhësor

Shqiptarët, sipas një raportit të Bankës Botërore, kanë diversitet të lartë gjuhësor, pavarësisht se gjuha zyrtare në vend është shqipja.

Ndryshe nga vendet e ndryshme që kanë shumë gjuhë zyrtare, si dhe bashkë me to, veçori të tjera, Banka Botërore thekson se probabiliteti që dy njerëz të zgjedhur rastësisht të flasin gjuhë të ndryshme është në nivel mesatar.

Ndryshe, nga vende si Kenia në Afrikë që ky probabilitet është i lartë, duke marrë në konsideratë morinë e gjuhëve që zotërojnë dhe sërish ndryshe, nga vendet e Amerikës Latine, që kanë probabilitet të ulët.

Siç raporton Monitor, një pikë që theksohet për vende si Shqipëria, është se në komunitetet me një grup dominues gjuhësor zgjedhja e asaj gjuhe për mësimin e gjuhës amtare mund të margjinalizojë fëmijët e pakicave, përcjell albinfo.ch.