Shtëpia e shkrimtares Jane Austen është në rrezik për shkak të rrjedhjes së ujit

Shtëpia e shkrimtares Jane Austen është në rrezik për shkak të rrjedhjes së ujit

Artefaktet në ish-shtëpinë e Jane Austen mund të dëmtohen për shkak të rrjedhjes së ujit të shiut nga çatia, ka paralajmëruar Muzeu Jane Austen.

Një apel është nisur për të ndihmuar në shpëtimin e shtëpisë në Chawton, Hampshire në të cilën autorja jetoi për tetë vjet.

Sondazhet kanë treguar çatinë që ka nevojë për riparim dhe ka shqetësime në lidhje me sendet e mbajtura në muze që po preken nga lagështia.

Drejtori i muzeut Lizzie Dunford tha se gjendja e kulmit nuk ishte “e mirë”.

Autorja e njohur përfundoi të gjitha veprat e saj të famshme, duke përfshirë Krenarinë dhe Paragjykimin, Sense & Sensibility dhe Emma – ulur në një tryezë të vogël nga druri i arrës, tani e ekspozuar në muze.

Zonja Dunford tha se ndërtesa u rindërtua për herë të fundit në vitet 1940 në një “mënyrë idiosinkretike”.

“është paksa e paqëndrueshme, kështu që ne po shohim ndikimin e ndryshimit të klimës me verëra më të nxehta dhe dimra më të lagësht, që do të thotë që ndërtesa po zgjerohet dhe tkurret dhe pllakat fillojnë të rrëshqasin.”

Karantina në fillim të këtij viti nënkuptonte që puna e mirëmbajtjes nuk ishte në gjendje të kryhej dhe tashmë ka pasur hyrje të ujit të shiut./Insajderi.com

BBC News