Si mund të ushqeheni shëndetshëm gjatë stinës së verës

Si mund të ushqeheni shëndetshëm gjatë stinës së verës

Shpesh e gjejmë veten përpara zgjedhjeve të vështira si: Ushqim të shijshëm apo ushqim të shëndetshëm? Shpesh herë ushqimet e shijshme janë të shëndetshme për organizmin, por a ka ushqime që janë të shijshme dhe të shëndetshme njëkohësisht?

Është më mirë të konsumojmë një hamburger me djathë apo një fetë pica? Është e qartë se ekziston një hapësirë për debat në lidhje me këto prodhime amerikane, pasi ka qindra, nëse jo, mijëra varietete. Sa më shumë perime të pasura me fibra që përfshini, aq më mirë. Për këtë arsye, opsioni juaj më i mirë është ndoshta një fetë e pizzës e kombinuar me perime si speca, brokoli dhe zarzavate të tjera.

Është më mirë një filxhan kafe apo një pije energjike për t’ju mbajtur zgjuar? Kafeina në një filxhan kafe të zezë garanton vigjilencën për rreth pesë orë. Hulumtuesit kanë gjetur se kafe është e mbushur me antioksidantë, dhe studimet kanë treguar se ajo rrit kujtesën afatshkurtër dhe ndihmon në mbrojtjen kundër çmendurisë dhe kancerit. Shpërthimi që ndien nga një pije energjike vjen kryesisht nga sheqeri, i cili, përveç shtimit të kalorive, ju krijon një përplasje të pashmangshme.

Është më mirë konsumi i mishit të pulës apo viçit? Në këtë rast ka të bëjë shumë mënyra se si rriten pulat ose lopët. Zogjtë e sotëm janë rritur në një mënyrë që nxit rritjen e yndyrës. Shumica prej nesh nuk ha pula që ushqehen me bar. Rezultati? Pulat në ditët sot kanë më shumë yndyrë dhe më pak proteina se më parë, sipas një studimi të bërë në Londër. E njëjta gjë ndodh edhe me lopët. Pra, zgjedhja më e mirë varet nga cilësia e prerjes që ju merrni, jo nga lloji i mishit.

A krijohen të gjitha burimet e proteinave të barabarta? Jo mjaft. Ndërsa shumë ushqime bimore, duke përfshirë arrat dhe fasulet, mund të ofrojnë një dozë të mirë të proteinave, burimet më të mira janë prodhimet e qumështit, vezët, mishi dhe peshku. Ndryshe nga proteinat e bazuara në bimë, proteina e kafshëve është e plotë, që do të thotë se përmban përmasa të drejta të aminoacideve thelbësore që trupi juaj nuk mund ti sintetizojë vetë.