Si të kujdesemi për shëndetin mental dhe të përgatitemi për valën e dytë të pandemisë gjatë stinës së dimrit

Si të kujdesemi për shëndetin mental dhe të përgatitemi për valën e dytë të pandemisë gjatë stinës së dimrit

Një nga pasojat më të mëdha që do të kemi nga kjo pandemi do të jetë për shëndetin tonë mendor. Shumica prej nesh e kanë marrë këtë verë si të mirëqenë, me ditët dhe me diell, duke na mundësuar të shijojmë natyrën pavarësisht që ishim të mbyllur në mënyra të tjera.

Shqetësimi për këtë dimër është që, siç e dimë, virusi mund të lulëzojë në këtë periudhë të vitit së bashku me ftohjet dhe gripin tonë të rregullt. Ne gjithashtu nuk kemi gjasa të marrim dozën tonë të rregullt të diellit të dimrit jashtë vendit këtë vit dhe moti i errët, i zymtë dhe izolimi do të ndikojnë shumë në shëndetin tonë mendor.

Më poshtë po japim disa sugjerime nga Magazina Vice se si të përgatitemi për dimrin e gjatë që kemi përpara dhe të mbrohemi kundër rrezikut të rënies viktimë e ankthit ose depresionit:

  1. Terapia me dritë mund të përmirësojë ndjeshëm gjendjen shpirtërore gjatë dimrit. ‘Kutitë e dritës’ mund të ndihmojnë në lëshimin e frekuencës së duhur të dritës (të paktën 10,000 Lux). Kutitë mund të përdoren për 30-60 minuta çdo mëngjes. Këto zakonisht u ofrohen njerëzve me Çrregullim Afektiv Sezonal (SAD) por mund të përdoren nga çdokush për të siguruar një dozën e duhur ditore të rrezeve të diellit.
  2. Nëse po përjetoni nivele ankthi ose humor të ulët, ka disa aplikacione në internet të cilat përcjellin gjendjen tuaj deri në fazën kur ju duhet të kontaktoni mjekun(GAD-7 dhe PHQ-9 janë të njohura mirë). Ka edhe aplikacione të tilla si as “Track my mood” që mund të jenë të dobishme.

 

  1. Ju mund të përdorni edhe disa nga aplikacionet e zvogëlimit të stresit ose meditimit si Calm, Insight Timer dhe Headspace. Happify është një aplikacion për trajnimin e trurit për të luftuar të menduarit negativ. Ka shumë variacione në këto aplikacione dhe kërkimet e thjeshta në internet do t’ju ndihmojnë të gjeni përshtatjen më të mirë për ju.
  2. Filloni të bëni ushtrime në shtëpi, ose blini një biçikletë shtëpie. Ka edhe shumë aplikacione që ofrojnë gjithçka, nga trajnerë të largët personal deri në klasa të yogas.
  3. Është gjithashtu e rëndësishme të përpiqeni të dilni në natyrë. Mos harroni të ‘fikni’ duke lënë telefonin dhe të shijoni gjelbrimin, këngët e zogjve dhe diellin.
  4. Rriteni imunitetin përmes ushqimit por edhe suplementeve. Këshillohe të merrni vitaminën D, Zink, vitamina C dhe Liposomale e probiotikë. Ushqimi dhe ushtrimet gjithashtu do të rrisin imunitetin tuaj.

 

  1. Nëse keni probleme në lidhje, kaloni shumë më shumë kohë me njëri-tjetrin gjatë kësaj periudhe. Së pari, kujdesuni për veten tuaj (stërvitje, ditar, meditim, etj), dhe kaloni më shumë kohë me veten. Nëse gjeni tensione në rritje, mund të gjeni një terapist të mirë të çifteve (shumica ofrojnë konsulta virtuale). Edhe nëse mendoni se është shumë herët për këtë, duke paraprirë grumbullimin e pakënaqësisë dhe tensionit emocional, do të lehtësoni presionet.

 

 

  1. Praktikoni të caktoni një kohë për Zoom ose FaceTime me familjen / miqtë. Kontakte e përditshme sociale, qoftë edhe për biseda banale në dukje të parëndësishme janë të nevojshme për njerëzit. Studimet kanë treguar thirrje video për të treguar nivele të larta të lidhjes emocionale, pavarësisht se nuk është njejtë si të takoheni në realitet. Mundohuni të kaloni gjithmonë nga audio në video nëse është e mundur.

 

  1. Mund të jetë e vlefshme të investoni në aktivitete në shtëpi, pavarësisht nëse janë arte dhe zanate me fëmijë, ose lojëra zbavitëse. Gjëra të thjeshta si blerja e disa bimëve të shtëpisë me gjelbërim të përjetshëm për të ushqyer gjatë dimrit mund të ndihmojnë gjithashtu për të ruajtur gjendjen tuaj shpirtërore. Në përgjithësi, krijoni disa struktura dhe rutina në jetën tuaj për të siguruar një element kontrolli mbi kohët e pasigurta me të cilat po përballemi./Insajderi.com