Skocia bëhet vendi i parë në botë që siguron produkte menstruale pa pagesë

Skocia bëhet vendi i parë në botë që siguron produkte menstruale pa pagesë

Skocia është bërë kombi i parë në botë që i bën produktet menstruale të disponueshme pa pagesë për këdo që ka nevojë për to, duke miratuar unanimisht Projektligjin e Produkteve Menstruale në 24 nëntor. Legjislacioni novator do ta bëjë sigurimin universal të produkteve menstruale, një detyrim ligjor për autoritetet lokale dhe fillon pas një fushate katër-vjeçare lufte për të u siguruar edhe shtresave të varfëra produkte menstruale.

Monica Lennon e partisë Laburiste prezantoi për herë të parë Bill-in e Produkteve Menstruale përsëri në 2017.

Fillimisht, ajo u takua me kundërshtimin e disa politikanëve Skocezë, të cilët përmendën shqetësimet në lidhje me përballueshmërinë sepse skema vlerësohet të kushtojë rreth 8.7 milion £ në vit.

Pas presionit nga aktivistët, megjithatë, ajo mori mbështetje ndër-partiake në Holyrood, përsëri në shkurt.

“Ka pasur një ndryshim masiv në mënyrën se si diskutohen periodat në jetën publike”, i thotë Lennon Guardian. “Disa vjet më parë nuk kishte pasur kurrë një diskutim të hapur të menstruacioneve në dhomën Holyrood dhe tani ajo është rrjedha kryesore e bisedës”.

Për vendimin e ri, ajo shton: “Kjo do të sjellë një ndryshim masiv në jetën e grave dhe vajzave dhe të gjithëve që kanë menstruacione. Tashmë ka pasur një progres të madh në një nivel të komunitetit dhe përmes autoriteteve lokale në dhënien e secilit mundësinë e dinjitetit të periodave”.

Disa vende në Skoci si North Ayrshire si dhe biznese individuale si pub-et, restorantet dhe fushat e futbollit  kishin filluar të siguronin produkte menstruale falas përpara vendimit, pjesërisht falë avokimit të grupeve të tilla si On the Ball.

Mikaela, një zëdhënëse e On Ball, i cili mbështeti projekt-ligjin e Lennon, i thotë Dazed: “Është një rezultat mahnitës dhe fantastik të shohësh një unitet të tillë në votimin përfundimtar për t’i bërë produktet e periudhës lirisht të disponueshme në Skoci”./Insajderi.com

Dazed Magazine