Studimet e reja shpjegojnë ndikimin e COVID-19 në shëndetin e zemrës

Studimet e reja shpjegojnë ndikimin e COVID-19 në shëndetin e zemrës

Që nga fillimi i pandemisë së Coronavirus-it, u shfaqën prova që tregojnë se Covid-19 mund të dëmtojë më shumë sesa mushkëritë, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Sëmundja e shkaktuar nga Coronavirusi i ri mund të dëmtojë organet e tjera në trup – përfshirë zemrën – dhe tani dy studime të ndara, botuar në revistën JAMA Cardiology të hënën, japin më shumë informacion se si Covid-19 mund të ketë një ndikim të zgjatur në shëndetin e zemrës tek ata që janë shëruar nga sëmundja dhe mund të kenë shkaktuar infeksion kardiak te ata që vdiqën.

Një nga studimet e Kardiologjisë JAMA zbuloi se, në mesin e 100 të rriturve që kohët e fundit u shëruan nga Covid, 78% treguan një lloj të përfshirjes kardiake në skanimet e rezonancës magentike dhe 60% kishin inflamacion të vazhdueshëm në zemër.

Studimi përfshinte pacientë të moshës 45 deri në 53 të cilët ishin nga Spitali Universitar Frankfurt Covid-19 Regjistri në Gjermani. Ata u rekrutuan për studim midis prillit dhe qershorit. Shumica e pacientëve – 67 – u shëruan në shtëpi, me ashpërsinë e sëmundjes së tyre duke filluar nga disa nga asimptomatikë deri në simptoma të moderuara.

Studiuesit përdorën imazhe të rezonancës magnetike kardiake, teste të gjakut dhe biopsi të indeve të zemrës. Këto të dhëna u krahasuan me një grup prej 50 vullnetarësh të shëndetshëm dhe 57 vullnetarë me disa kushte themelore shëndetësore ose faktorë rreziku.

Të dhënat e rezonancës magnetike zbuluan se njerëzit e infektuar me Coronavirus kishin një lloj problemi në zemër, pavarësisht nga çdo kusht ekzistues, ashpërsia ose rrjedha e infeksionit të tyre, koha nga diagnoza e tyre origjinale ose prania e ndonjë simptome specifike të lidhur me zemrën.

Anomaliteti më i zakonshëm i lidhur me zemrën në pacientët Covid-19 ishte inflamacioni i miokardit ose inflamacioni jonormal i muskujve të zemrës, i cili mund ta dobësojë atë.

Ky lloj i inflamacionit, i quajtur gjithashtu miokarditi, zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral, tha Goldberg, duke shtuar se ajo nuk ishte e befasuar nga këto rezultate të studimit.

“Ajo që ata po thonë në këtë studim është se ju mund të identifikoni përfshirjen e miokardit ose përfshirjen e zemrës nga imazhet e rezonancës magnetike”, tha Goldberg.

Studimi ka disa kufizime. Më shumë hulumtime janë të nevojshme për të përcaktuar nëse gjetje të ngjashme do të shfaqeshin në mesin e një grupi më të madh të pacientëve, atyre më të rinj se 18 vjeç dhe atyre që aktualisht po luftojnë me infeksionin coronavirus në vend që të shërohen nga ai.

“Këto gjetje tregojnë nevojën për hetim të vazhdueshëm të pasojave kardiovaskulare afatgjata të COVID-19”, kanë shkruar studiuesit. /Insajderi.com