Studimi i Harvard-it: Suksesi i një martese varet nga profesioni i bashkëshortit

Studimi i Harvard-it: Suksesi i një martese varet nga profesioni i bashkëshortit

Në vitet e fundit, shkalla globale e divorcit është rritur me 251.8%. Për shembull, një grua mesatare nga Maldivet – vendi me shkallën më të lartë të divorcit, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi. Statistikat janë tronditëse dhe fajtori pas të gjithave është identifikuar nga një studim i Harvardit.

Për të gërmuar thellë, hulumtimi i kryer nga një profesor i Harvardit mori të dhëna nga mbi 6,300 çifte, që datojnë që nga vitet 1970. Pas vëzhgimit të të dhënave, u zbulua se edhe pse çiftet grinden dhe divorcohen për shumë arsye, shkalla e probabilitetit të tyre për tu divorcuar rritet me 30% kur burri është i papunë.

Dhe, nuk është vetëm kjo. Familjet ku burrat punojnë me kohë të pjesshme, kanë gjithashtu një rrezik në rritje që të divorcohen. Duke elaboruar më tej, studimi shton se edhe kur burrat punojnë punë të vogla ose qëndrojnë të papunë kundër vullnetit të tyre, kjo përsëri çon në debate dhe tensione në martesat e tyre.

Shumica e grave këto ditë janë të zëna duke ekuilibruar në mënyrë të përsosur punën dhe shtëpinë, por sipas hulumtimit, statusi i punës së një gruaje nuk ka asnjë efekt në një divorc të mundshëm. Të dhënat e mbledhura nga çiftet nuk treguan një ndikim pozitiv ose negativ të statusit financiar të një gruaje në divorc.

Thënë kjo, nuk mund të mohohet që çdo çift është i ndryshëm dhe gjetjet e studimit mund të mos vlejnë për të gjithë.

Për më tepër, duhet të theksohet se studimi nuk mori parasysh çifte të të njëjtit seks ose burra që me dëshirë vendosën të kujdeseshin për familjet e tyre ndërsa gratë e tyre punonin. Sudimi përmend se pavarësia ekonomike në rritje e grave mund të jetë gjithashtu një arsye për divorc, por nuk ka ende asnjë provë të vlefshme për të mbështetur këtë pretendim.

Sipas një studimi, të qenit i pavarur financiarisht konsiderohet tërheqëse, ndërsa individët me shumë borxhe konsiderohen më pak të dëshirueshëm.

Burrat dhe gratë u prezantuan fotografi të gjinisë së kundërt dhe u kërkua t’i vlerësonin ato. Pastaj, statusi i tyre i borxhit u zbulua dhe u vu re se vlerësimet ranë për të dy gjinitë, të cilët nuk ishin të qëndrueshëm financiarisht.

Sidoqoftë, ndryshimi ishte i vogël për gratë. Për burrat, nga ana tjetër, vlerësimet ranë në mënyrë drastike. 75% e grave zbuluan se nuk do të dilnin me një burrë që ishte i zhytur në borxhe. /Insajderi.com