Të mbani inat është e dëmshme për shëndetin – disa këshilla si të tejkaloni këtë emocion negativ

Të mbani inat është e dëmshme për shëndetin – disa këshilla si të tejkaloni këtë emocion negativ

Hulumtimet kanë zbuluar që njerëzit që mbajnë mëri, duke qenë më pak të prirur për të falur, kishin presion më të lartë të gjakut dhe kishin më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës. Ndikon gjithashtu në sistemin tuaj imunitar dhe metabolizmin, si dhe në funksionimin e organeve, njofton Insajderi.

Në përgjithësi, mirëqenia juaj fizike ndikohet jo nga dhimbja që ndjen ndaj veprimeve të personit, por mëria që nuk ju lejon të shihni ndonjë gjë tjetër. Ju jetoni në problem sesa në zgjidhje. E gënjen veten se je mirë kur gjithçka po shkëputet. Ju shkurtoni jetën tuaj me zemërimin që mbani. Ju gjithashtu zvogëloni cilësinë e jetës tuaj.

Jo vetëm që të mbash inat ka efekte fizike, por mund të zhvillohet depresion dhe ankth. Kjo ju bën të pakënaqur, shkurt e thjeshtë. Ju bën të zemëroheni, gjë që krijon stres mbi situatën. Është e dëshmuar gjerësisht që stresi është i keq për shëndetin tuaj, si mendor, ashtu edhe fizik. Sistemi juaj imunitar mund të mbetet i kompromentuar nëse nuk bëni kompromis me personin.

Të kalosh mërinë mund të jetë një proces i gjatë, i vështirë, por është ai që në fund të fundit do të ia vlejë. Mundohuni të përfshiheni në disa nga teknikat e mëposhtme për të kaluar inatin që ndjeni.

Mos luaj viktimën

Për të kapërcyer një mëri, ju duhet të lini pas vetes mentalitetin e viktimës dhe gjithashtu t’i lejoni vetes të ndjeni dhimbje, duke ditur gjithashtu se një mëri zgjat procesin e shërimit.

Në vend që të luani viktimën, shihni veten si heroin e tregimit tuaj, të gatshëm të lini mërinë anash, dhe të fokusoheni që t’i krijoni vetes jetën më të mirë të mundshme.

Mos e përgojo personin tjetër

Ndjenjat tuaja u lënduan, por kjo nuk mund të ketë qenë qëllimi i personit. Nëse do të ishte, injorojeni atë fakt. Sidoqoftë, nëse keq-komunikimi nuk do të ndodhte kurrë, ne do të kishim më pak zemra të thyera dhe ndjenja të lënduara.

Mundohuni të komunikoni me personin tjetër nëse është e mundur për të kuptuar se çfarë ndodhi dhe pse gjërat shkuan ashtu si shkuan. Ju duhet të tërhiqeni prapa dhe të kuptoni jo gjithçka që bën secili është për shkak të jush. Mund të jetë një pasqyrim i mënyrës se si ata po ndihen ose diçka me të cilën ata po luftojnë në jetën e tyre. Mundohuni të komunikoni para se të vendosni se ai person është i keqi në të gjithë këtë histori.

Largo emocionet për të parë të vërtetën

Kur dikush është në vështirësi, ata nuk e dinë gjithmonë se si të shqiptojnë atë me fjalë dhe të flasin me mirësi. Ndonjëherë, ju duhet të jeni personi më i madh dhe të largoni emocionet tuaja nga situata dhe t’i ndihmoni ata. Ndonjëherë, duhet të jesh ai që të thuash së pari “Më vjen keq”, sepse ju keni aftësinë emocionale për të reflektuar, edhe nëse ata nuk e bëjnë. Jepuni atyre mundësinë që të sqarohen gjithashtu, dhe marrëdhënia juaj me ta mund të forcohet. Bisedoni duke përdorur deklaratat “Unë”, p.sh. “E ndjej këtë sepse kjo ndodhi”, jo “Ti ma bëre këtë”. Kjo do të ndihmojë që personi tjetër të bëhet përgjegjës pa u ndier i sulmuar.

Nëse është koha, shkëput raportet me atë person

Nuk ka të bëjë me atë nëse besoni se njerëzit mund të ndryshojnë apo jo. Ti po u jep mundësinë të dëshmojnë veten se janë më shumë se vetëm gabimet që kanë bërë. Ky mirëkuptim është shërues dhe përulës. Por nëse ai person ju lëndoi me qëllim, atëherë është koha dhe është më e mira për ju që të largoheni nga ajo lloj marrëdhënie dhe të shkëputni çdo raport. /Insajderi.com

Burimi: Life Hack