Të mbijetuarit tregojnë detaje të tmerrshme të masakrës në Mai Kadra në rajonin e Tigray

Të mbijetuarit tregojnë detaje të tmerrshme të masakrës në Mai Kadra në rajonin e Tigray

Me komunikimet që gradualisht po rikthehen në pjesë të rajonit Tigray të goditur nga lufta në Etiopi, të mbijetuarit dhe banorët në qytetin e Mai Kadra kanë qenë në gjendje të ndajnë llogari të tmerrshme të therjes së civilëve më shumë se një muaj më parë, mizoria më e keqe e konfirmuar në një javë- konflikt i gjatë midis forcave qeveritare dhe qeverisë rajonale tani të arratisur, transmeton Insajderi.

Më 12 nëntor, gati dy javë pas fillimit të luftimeve në rajonin verior, një hetim i Amnesty International citoi dëshmitarët të thoshin se forcat e lidhura me Frontin e Çlirimit të Popullit Tigray (TPLF) të luftuar kishin shkuar në një tërbim në qytetin e vogël tre ditë më herët.

Të armatosur me armë, duke përfshirë thika dhe thika, sulmuesit hakuan dhe goditën me thikë banorët për vdekje, dëshmitarët thanë për Amnesty, e cila tha se mund të konfirmonte “masakrën e një numri shumë të madh civilësh” pasi shqyrtuan dhe verifikuan fotografi dhe video të tmerrshme nga vendi i ngjarjes.

Ditë më vonë, një hetim paraprak nga një mbikëqyrës i të drejtave i caktuar nga qeveria deklaroi se mund të ketë deri në 600 viktima, duke thënë se vrasjet ishin kryer nga një grup i të rinjve lokalë me mbështetjen e civilëve të tjerë Tigrayan, policisë dhe milicisë.

Shtëpi për deri në 45,000 njerëz të Tigrayan, Amhara dhe origjina të tjera etnike, Mai Kadra kishte qenë nën kontrollin e TPLF derisa forcat e saj u tërhoqën nga qyteti një ditë pas masakrës ndërsa trupat e qeverisë etiopiane bënë përparime në Tigray perëndimore.

Përkundër kapjes nga qeveria etiopiane të kryeqytetit Tigrayan të Mekelle më 28 nëntor, luftimet midis TPLF dhe njësive të ushtrisë etiopiane besohet të vazhdojnë në pjesë të Tigray rurale.

Periudhat e rajonit mbeten të paarritshme për gazetarët dhe punëtorët e ndihmës, duke e bërë të vështirë verifikimin e pretendimeve nga të gjitha palët dhe duke i lënë vëzhguesit të kenë frikë se krime të tjera lufte mund të zbulohen ende.

Qeveria federale vendosi një ndërprerje të komunikimit kur filloi operacionin e saj ushtarak në 4 nëntor, por Mai Kadra i është rikthyer shërbimet e saj telefonike për pak më shumë se një javë tani.

Al Jazeera ka qenë në gjendje të komunikojë me një total prej gjashtë të mbijetuarish, dëshmitarë dhe të afërm të viktimave të cilët ishin në Mai Kadra më 9 nëntor dhe tha se gjakderdhja vazhdoi pa pushuar për gati 24 orë. /Insajderi.com