Të pastroni dhëmbët para apo pas mëngjesit? Dentistët zgjidhin përfundimisht debatin

Të pastroni dhëmbët para apo pas mëngjesit? Dentistët zgjidhin përfundimisht debatin

Larja e dhëmbëve është thelbësore, por jo shumë njerëz e dinë që larja e shpeshtë mund të dëmtojë smaltin tuaj. Ose që vendosja e një kapaku në furçën tuaj të dhëmbëve është në të vërtetë një ide e keqe, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi. Ka gjëra të vogla që bëjmë çdo ditë dhe që në të vërtetë nuk i bëjnë mirë higjienës sonë të dhëmbëve.

Koha më e mirë për të pastruar dhëmbët sipas ekspertëve:

Në mënyrë që të mbajnë një rutinë, shumë njerëz caktojnë një kohë specifike për të larë dhëmbët e tyre çdo ditë – më e zakonshmja është larja çdo mëngjes pas zgjimit dhe çdo natë para gjumit.

Por a duhet t’i pastroni para apo pas mëngjesit tuaj? Ekspertët pohojnë se duhet t’i pastroni gjithmonë përpara mëngjesit.

Kur flini, bakteret në gojën tuaj shumëfishohen. Po këto baktere janë përgjegjëse për pllakat dhe kjo është arsyeja pse ju gjithmonë zgjoheni me një shije të keqe në gojën tuaj dhe erën e keqe të gojës.

Nëse lani dhëmbët menjëherë pas zgjimit, dhëmbët tuaj marrin një shtresë fluori para se të hani, diçka që ju ndihmon të shmangni këtë pllakë dhe bakteret para ushqimit të mëngjesit që do të hani.

Nëse pastrimi i dhëmbëve pas ngrënies përshtatet më së miri në ditën tuaj, të paktën sigurohuni të ndiqni këto këshilla në mënyrë që të ruani shëndetin tuaj dentar dhe oral:

  • Prisni midis 30 minutash deri në një orë pasi të keni ngrënë para se t’i lani.
  • Për të pastruar dhëmbët dhe për të pasur një shije më të mirë në gojën tuaj, pini një gotë ujë ose përtypni çamçakëz pa sheqer.
  • Kini kujdes për ushqime dhe pije acidike (bukë, ëmbëlsira, fruta të thata, agrume dhe lëng portokalli) dhe nëse i hani gjatë mëngjesit, sigurohuni që të prisni edhe pak para se t’i lani dhëmbët. /com