Tenxheret dhe tiganët nga Tefloni rrisin rrezikun për kancer?

Tenxheret dhe tiganët nga Tefloni rrisin rrezikun për kancer?

Teflon është aq i njohur sa që shumë njerëz i referohen të gjitha tenxhereve dhe tiganëve që nuk ngjisin si Teflon. Fakti është, jo të gjitha enët e gatimit jo-ngjitës janë Teflon, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Një pyetje që vazhdon të shfaqet është nëse Tefloni mund të rrisë rrezikun e kancerit.

Shqetësimi mbi enët e gatimit Teflon dhe rreziku i kancerit nuk ka të bëjë me vetë Teflonin. Ka të bëjë me acidin perfluorooktanoik (PFOA) – një kimikat i bërë nga njerëzit, i përdorur në procesin e prodhimit të Teflonit.

Mund të jetë akoma e dobishme të kuptohet pse PFOA ishte shqetësuese dhe pse nuk përdoret më për të bërë Teflon.

Gjatë prodhimit, PFOA mund të futet në tokë, ujë dhe ajër. Mund të qëndrojë në mjedis dhe në trupin tuaj për një kohë të gjatë.

Disa studime sugjerojnë që nivelet e larta të disa substancave polifluoroalkilike (PFAS) mund të çojnë në një rrezik në rritje të kancerit në organet si:

  • fshikëza e urinës,
  • veshkave,
  • vezore,
  • prostatës dhe
  • testikuj.

Është gjithashtu e mundur që ekspozimi i zgjatur ndaj tymrave nga një tigan i veshur me Teflon të mbinxehur mund të çojë në simptoma të ngjashme me gripin si dhimbje koke, dridhura dhe ethe. Kjo zakonisht përfshin një tigan të nxehtë në një temperaturë jashtëzakonisht të lartë për shumë orë.

Konsiderohet një gjendje beninje dhe simptomat priren të largohet brenda 12 deri në 48 orë pas ekspozimit.

Ka disa hulumtime për të sugjeruar që PFAS, të cilat nuk janë përdorur në Teflon që nga viti 2013, mund të shoqërohen me:

  • nivele më të larta të kolesterolit,
  • uljen e reagimit të vaksinës tek fëmijët,
  • ndryshimet në enzimat e mëlçisë dhe
  • rrezik të rritur të presionit të lartë të gjakut ose preeklampsisë tek ata që janë shtatzënë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, nuk ka rreziqe të tjera të provuara për njerëzit nga përdorimi i enëve të gatimit të veshura me Teflon. /Insajderi.com