Thaçi: Në Kosovë nuk do të ketë Republikë Srpska

Thaçi: Në Kosovë nuk do të ketë Republikë Srpska

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi gjatë fjalimit të tij në takimin për procesin Brdo Brijun, ka folur për procesin e dialogut Kosovë-Serbi. Ai ka thënë se nuk do të ketë Asociacion me kompetenca ekzekutive në Kosovë.

Në samitin Brdo Brijuni, presidenti i Kosovës, tha se marrëveshja finale Kosovë-Serbi nuk do të nxjerrë një Republika Srpska në Kosovë.

“Pavarësisht ideve të ndryshme që mund të qarkullojnë poshtë e lartë, edhe prej diplomatëve të ndryshëm, në Kosovë do të jetë tërësisht e papranueshme themelimi i ndonjë asociacioni me mandat ekzekutiv që do të mund të ngjante me një Republikë Serbe, apo të ndonjë modeli gjermano-gjerman, sepse nuk mund të shkohet me ndonjë model të tillë mes Kosovës dhe Serbisë, sepse një model i tillë do të mund të shkonte vetëm në rrethana të tjera, apo të një ideje që ju e keni dëgjuar në mediume të ndryshme edhe tuajat, të ndonjë sovraniteti të dyfishtë, në marrëveshje të tillë mund të arrihet mes Kosovës dhe Serbisë si vende të pavarura dhe sovrane. Ne mbesim me shpresë që ky proces të jetë i pakushtëzuar, pra dialogu dhe ju falënderoj shumë për mbështetjen dhe angazhimin dhe lehtësimin e këtyre përkushtimeve që të arrihet një marrëveshje Kosovë-Serbi”, tha ai

Thaçi tha se çdo ditë, javë a muaj që kalon pa një marrëveshje të tillë, vetëm sa thellohet hendeku Kosovë-Serbi, e që sipas tij, në këtë mënyrë do të mund të ketë edhe reflektime në rajon.

Thaçi foli edhe për Samitin e Berlinit dhe atë që pritet të mbahet në Paris në muajin korrik.

Ai tha se shpreson që takimi i Parsit do të ketë diçka konkretë në mënyrë që të lëvizet përpara në procesit e dialogut Kosovë-Serbi.

“Ne shumica që jemi këtu ishim edhe në Samitin e Berlinit, kemi parë sa i vështirë, sa i thellë është hendeku në mes Kosovës dhe Serbisë dhe sa vështirë është mundësia e arritjes së një marrëveshje përfundimtare. E kemi çmuar shumë dhe çmojmë vullnetin e mirë të kancelares Merkel dhe presidentit Macro, por gjithashtu theksoj edhe sot se pas këtij takimi nuk ka pasur diçka konkrete si do të vazhdohet tutje. Unë dua të besoj që Samiti i Parisit do të jetë më mirë i organizuar, do të ketë substancë dhe do të ketë diçka konkrete që të lëvizet përpara. Ende më mban shpresa se këtë vit mund të arrihet marrëveshje histerike Kosovë-Serbi, ka qenë jashtëzakonisht inkurajuese durimi dhe vendosmëria zonjës Mogherini në këtë proces dhe përsëri ky proces mbetët në kornizat e BE-së, por ajo që dua të theksoj është se në të ardhmen e afërt shpresoj që vendet e BE-së do të jenë unike në mbështetje të dialogut Kosovë-Serbi dhe mos të ketë zëra të ndryshëm brenda familjes evropiane siç ka ndodhur muajt e fundit”, tha ai.

Thaçi tregoi se nuk e ka pritur mirë faktin që Shtetet e Bashkuara të Amerikës, siç tha ai, nuk kanë qenë të informuara dhe koordinuara për Samitin e Berlinit.

Ai tha se Samiti Brdo Bijuni po mbahet në një kohë shumë të rëndësishme për rajonin dhe për të ardhmen evropiane të vendeve.

Sipas Thaçit, vendet kanë punuar në mbylljen e çështjeve të hapura dhe zgjidhjen e tyre.