Thirrja e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për udhëheqësit e Kosovës

Thirrja e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për udhëheqësit e Kosovës

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres vlerësoi në një raport të rregullt në Këshillin e Sigurimit rreth situatës në Kosovë se autoritetet në Prishtinë kishin rënë nga fushat kyçe dhe si një nga ngjarjet më të rëndësishme në 2018 ai ka përmendur vrasjen e liderit të Iniciativës Qytetare, “Liri, Demokraci, Drejtësi”, Oliver Ivanoviq iniciativë, raporton Insajderi.

Guterres ka shprehur paknaqësit e tij lidhur me shfuqizimin e Gjykatës Speciale të themeluar për gjykuar krimet që janë bërë në luftën e fundit në Kosovë, duke thënë se kjo është një tregues i sinqertë për të përmirësuar sundimin e ligjit në Kosovë.

Në një raport mbi situatën në Kosovë, e cila mbulon periudhën nga 16 tetor 2017 deri më 16 janar 2018, thuhet se përpjekjet e fundit të ligjvënësve për shfuqizimin e ligjit për Gjykatën Speciale dëmtojnë besueshmërinë e parlamentit të Kosovës.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së u ka bërë thirrje udhëheqësve politikë në Kosovë që të tregojnë përkushtim të plotë për sundimin e ligjit.

Guterres tha se vrasja e Oliver Ivanoviçit shkaktoi “tronditje dhe zemërim” në Kosovë dhe në rajon, duke shtuar se zbulimi i shpejtë i atyre që janë përgjegjës dhe sjellja e tyre para drejtësisë është me rëndësi kyçe për ruajtjen e “vrullit” drejt paqes së qëndrueshme në Kosovë, raporton Insajderi.

“Unë e mirëpres dorëheqjen e udhëheqësve politikë pas këtij krimi “frikacak” dhe vendosmërisë së Beogradit dhe Prishtinës për të bashkëpunuar dhe parandaluar tensionin e tensioneve politike”, tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së në një raport në Këshillin e Sigurimit.

Raporti shton se OKB vazhdon të mbështesë përpjekjet e Bashkimit Evropian për të promovuar paqen, prosperitetin dhe stabilitetin në Kosovë dhe u kërkon udhëheqësve politikë në Beograd dhe Prishtinë të vazhdojnë zbatimin e marrëveshjeve të arritura gjatë dialogut të Brukselit.

Guteres vuri në dukje se nuk kishte progres në krijimin e Komunitetit të Komunave Serbe në periudhën e mbuluar nga raporti.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së vuri në dukje se në korrik 2017, 498 persona vullnetarisht u kthyen në Kosovë, duke shtuar se ajo ishte numri më i ulët që nga viti 2000.

Sesioni i Këshillit të Sigurimit mbi situatën në Kosovë është planifikuar për 7 shkurt. /Insajderi.com