Udhëheqësi i grushtit të shtetit në Mali merr pushtetin pas arrestimit të presidentit

Udhëheqësi i grushtit të shtetit në Mali merr pushtetin pas arrestimit të presidentit

Nënkryetari i përkohshëm i Malit, kolonel Assimi Goita ka thënë se ai mori pushtetin pasi presidenti i përkohshëm dhe kryeministri nuk arritën ta konsultojnë atë për formimin e një qeverie të re, tranmseton Insajderi.

“Ky lloj hapi dëshmon për dëshirën e qartë të presidentit dhe kryeministrit në tranzicion për të kërkuar shkeljen e kartës kalimtare”, tha ai të martën, duke përshkruar veprimet e palës si një “qëllim të demonstrueshëm për të sabotuar tranzicionin”, raporton Al Jazeera.

Zgjedhjet do të mbahen vitin e ardhshëm siç është planifikuar, tha ai.

Presidenti Bah Ndaw dhe kryeministri Moctar Ouane u arrestuan dhe u dërguan në një bazë ushtarake jashtë kryeqytetit të hënën, duke shkaktuar një dënim të shpejtë nga fuqitë ndërkombëtare, disa prej të cilave e quajtën atë një “përpjekje për grusht shteti”.

Të dy burrat ishin në krye të një qeverie kalimtare të krijuar pas një grushti ushtarak në gusht që rrëzoi presidentin Ibrahim Boubacar Keita. Ata kishin për detyrë të mbikëqyrnin kthimin në zgjedhjet demokratike.

Goita, i cili udhëhoqi grushtin e shtetit në gusht, orkestroi arrestimet pasi dy shokë udhëheqës grushti shteti u hoqën nga postet e tyre qeveritare në një riorganizim të kabinetit të hënën.

Në një deklaratë të lexuar nga një ndihmës në televizionin kombëtar, Goita tha se zgjedhjet vitin e ardhshëm për të rivendosur një qeveri të zgjedhur do të shkojnë përpara siç ishte planifikuar.

“Nënkryetari i tranzicionit e pa veten të detyruar të veprojë për të ruajtur kartën kalimtare dhe për të mbrojtur republikën,” tha deklarata. /Insajderi.com