Udhëtimi në kohë është ‘i mundur’ pas ‘zgjidhjes së paradoksit kryesor’

Germain Tobar dhe fizikanti Dr. Fabio Costa kanë menduar nëse udhëtimi në kohë është matematikisht i mundur. Dyshja mendojnë se ata mund të kenë gjetur një mënyrë për të kombinuar dy teori thelbësore.

Udhëtimi në kohë është ‘i mundur’ pas ‘zgjidhjes së paradoksit kryesor’

Një student i fizikës pretendon se ka “llogaritur numrat” dhe ka provuar se udhëtimi në kohë është i mundur.

Germain Tobar, një student i vitit të katërt në Universitetin e Queensland në Australi, beson se ai ka trajtuar një pyetje që ka hutuar prej kohësh shkencëtarët.

“Paradoksi i Gjyshit” imagjinon një situatë në të cilën dikush kthehet pas në kohë dhe vret gjyshen e tyre.

Duke vepruar kështu, ekzistenca e tyre do të fshihej dhe udhëtimi në kohë do të bëhej i pamundur.

Por Tobar, i cili ka qenë duke hetuar mundësinë e udhëtimit në kohë së bashku me fizikantin e UQ Dr. Fabio Costa, mund të ketë një zgjidhje, raporton Science Daily, transmeton Insajderi.

“Dinamika klasike thotë nëse e dini gjendjen e një sistemi në një kohë të caktuar, kjo mund të na tregojë të gjithë historinë e sistemit”, tha Tobar.

“Kjo ka një gamë të gjerë aplikimesh, nga leja për të dërguar në planete të tjerë dhe modelimi se si rrjedhin fluidet”.

“Për shembull, nëse e di pozicionin aktual dhe shpejtësinë e një objekti që bie nën forcën e gravitetit, unë mund të llogaris se ku do të jetë në çdo kohë.”

“Sidoqoftë, teoria e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit parashikon ekzistencën e sytheve të kohës ose udhëtimit në kohë – ku një ngjarje mund të jetë si në të kaluarën ashtu edhe në të ardhmen e vetvetes”

Ai shtoi: “Si fizikantë, ne duam të kuptojmë ligjet më themelore të universit dhe për vite me radhë kam hulumtuar se si shkenca e dinamikës mund të përputhet me parashikimet e Ajnshtajnit.

“Pyeta veten: ‘a është i mundur matematikisht udhëtimi në kohë?’”

Ai dhe Dr. Costa besojnë se ata mund të kenë gjetur një mënyrë për të kombinuar dy teoritë.

Costa vazhdoi: “Llogaritë dalin – dhe rezultatet duken si skenarë i filmave fiktivë”.

“Thuaj që keni udhëtuar në kohë, në një përpjekje për të ndaluar që pacienti i sëmurë më Coronavirus të mos i ekspozohet virusit”.

“Sidoqoftë, nëse e ndaloni atë individ të mos infektohet – kjo do të eliminonte motivimin që ju të ktheheni dhe të ndaloni pandeminë në radhë të parë”.

“Ky është një paradoks – një mospërputhje që shpesh i bën njerëzit të mendojnë se udhëtimi në kohë nuk mund të ndodhë në universin tonë”.

“Disa fizikantë thonë se është e mundur, por logjikisht është e vështirë të pranosh sepse kjo do të ndikonte në lirinë tonë për të bërë ndonjë veprim arbitrar”.

“Kjo do të thotë që ju mund të udhëtoni në kohë, por nuk mund të bëni asgjë që do të shkaktonte një paradoks”.

Pavarësisht se çfarë bëri ai person, ngjarjet do të “thjesht ri-kalibrohen” rreth tyre.

Në përpjekje për të parandaluar infektimin e pacientit zero, udhëtari në kohë ose dikush tjetër do të kontraktonte vetë virusin, beson Dr. Costa.

Ai shtoi: “Kjo do të nënkuptojë se – pa marrë parasysh veprimet tuaja – do të ndodhte pandemia, duke i dhënë vetes tuaj më të re motivimin për t’u kthyer dhe për ta ndaluar atë”.

“Sado që dikush përpiqet të mos krijojë një paradoks, ngjarjet gjithmonë do të rregullohen vetë, për të shmangur çdo mospërputhje”.

“Diapazoni i proceseve matematikore që zbuluam tregon se udhëtimi në kohë me vullnet të lirë është logjikisht i mundur në universin tonë pa asnjë paradoks”. /Insjaderi.com

Burimi: Science Alert