Vaji i mangos numëron një sërë përfitimesh shëndetësore

Vaji i mangos numëron një sërë përfitimesh shëndetësore

Mango është fryti i Mangifera indica, një pemë që është vendase në Azinë Juglindore. Bima rritet në klimat tropikale në rajone të tilla si Tajlanda, India, Kina dhe Florida, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Mango është një nga frutat më të njohura në botë. Ka një mish të ëmbël, të verdhë dhe një gropë të madhe në qendër. Gropa quhet ndryshe bërthama, fara ose guri.

Vaji i mangos është dhjami që vjen nga kjo gropë. Vaji mund të nxirret duke përdorur presion të lartë, i cili fizikisht shtyp yndyrën nga fara. Ajo gjithashtu mund të hiqet me anë të nxjerrjes së tretësit, një metodë që përdor përbërje të ndryshme për të ndarë vajin.

Deri më sot, shumica e hulumtimeve mbi mangon kanë qenë për mishin e saj. Por ka disa prova se nga vaji i mangos mund të përfitojë lëkura dhe të luftojë stresin oksidativ.

Vaji i mangos përmban mangiferinë, një përbërje bimore me përfitime antioksiduese. Në një studim të vitit 2017, mangiferina u zbulua se inaktivizon kolagjenazën dhe elastazën, dy enzima të përfshira në plakjen e lëkurës.

Kolagjenaza zbërthen kolagjenin, një proteinë që i jep strukturën e lëkurës tuaj. Elastaza degradon elastinën, një proteinë që është përgjegjëse për elasticitetin e lëkurës.

Sipas të njëjtit studim të vitit 2017, vetitë antioksiduese të mangiferinës mund të pengojnë radikalet e lira të shkaktuara nga ekspozimi në diell. Kjo gjithashtu mund të përfitojë nga plakja e lëkurës, pasi radikalet e lira shkatërrojnë kolagjenin dhe elastinën. /Insajderi.com