Vaksinat mund të mos funksionojnë kundër variantit të virusit të Afrikës së Jugut, paralajmëron ministri britanik

Vaksinat mund të mos funksionojnë kundër variantit të virusit të Afrikës së Jugut, paralajmëron ministri britanik

Një ministër britanik ka ngritur shqetësime se vaksinat COVID-19 mund të mos funksionojnë siç duhet kundër variantit të ri dhe shumë të transmetueshëm të koronavirusit të zbuluar në Afrikën e Jugut, transmeton Insajderi.

“Varianti i Afrikës së Jugut po shqetëson ekspertët sepse mund të ndodhë që vaksina të mos përgjigjet në të njëjtën mënyrë ose të mos funksionojë në të njëjtën mënyrë”, tha sekretari i Transportit Grant Shapps për radion LBC të Mbretërisë së Bashkuar. “Ky variant i Afrikës së Jugut – ky është një shqetësim shumë i madh për shkencëtarët”, raporton Al Jazeera.

Komentet e tij erdhën ndërsa prodhuesit kryesorë të vaksinave në botë po nxitojnë të shohin nëse shkrepjet e tyre funksionojnë kundër mutacioneve të reja të koronavirusit të ri, të gjetur në Afrikën e Jugut dhe Mbretërinë e Bashkuar. Shkencëtarët britanikë kanë thënë se varianti i gjetur në Mbretërinë e Bashkuar, i cili është bërë mbizotërues në pjesë të Anglisë, ende dukej i ndjeshëm ndaj vaksinave. Ky variant është gjetur gjithashtu në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera. Varianti i zbuluar për herë të parë në Afrikën e Jugut ka një mutacion shtesë, të quajtur E484K, që ka buzë shkencëtarëve.

Sipas një studimi laboratorik të kryer nga prodhuesi amerikan i ilaçeve Pfizer, vaksina e saj COVID-19, e cila u bë në bashkëpunim me firmën gjermane BioNTech, duket se po funksiononte kundër një mutacioni kryesor në të dy variantet. /Insajderi.com