Variantet e reja COVID-19, cili është varianti i Mbretërisë së Bashkuar

Variantet e reja COVID-19, cili është varianti i Mbretërisë së Bashkuar

Tre variante të reja të COVID-19 janë zbuluar javët e fundit, zbulime të cilat kanë çuar në frikë të re në të gjithë botën sepse disa e bëjnë virusin deri në 70 për qind më të transmetueshëm, transmeton Insajderi.

Dihet që viruset ndryshojnë dhe shtohen vazhdimisht. Është një proces i cili ndodh ndërsa ato kalojnë nga personi në person për një periudhë disa muajshe, raporton Al Jazeera.

Kështu që për shkencëtarët, nuk ishte befasi për të parë variante të reja të sëmundjes. Ndërsa është e vështirë të parashikohet se ku do të ndodhin mutacione të reja të sëmundjes, asnjëra deri më tani nuk është zbuluar të përmbajë mutacione që e bëjnë virusin më vdekjeprurës, ose më shumë të ngjarë të jetë në gjendje të shmangë vaksinat ose trajtimet.

Një nga llojet e para të raportuara njihet si varianti i Mbretërisë së Bashkuar, i cili është emëruar VUI-202012/01 (Varianti i parë nën Hetim në Dhjetor 2020). Ky mutacion mendohet të ketë ndodhur për herë të parë në mes të shtatorit në juglindjen e Mbretërisë së Bashkuar, në kryeqytetin Londër ose qarkun e Kentit.

Referuar nga disa ekspertë si prejardhja B.1.1.7, kjo është bërë me shpejtësi lloji dominant në rastet e COVID-19 në shumë pjesë të Mbretërisë së Bashkuar.

Duket se nuk është më fatale, por është më ngjitëse sesa lloji origjinal, i cili ka çuar në kthimin e shpejtë të kufizimeve ndërkombëtare të udhëtimit dhe masave të tjera mes sezonit të festave.

Mund të çojë në të njëjtat simptoma të gjera si lloji origjinal, duke përfshirë temperaturë të lartë, kollë të thatë të vazhdueshme dhe humbje ose ndryshim të shijes dhe erës.

Varianti në Mbretërinë e Bashkuar është përhapur me shpejtësi në të gjithë Evropën, me Italinë, Danimarkën dhe Holandën që raportojnë infeksione të reja.

Australia dhe Singapori kanë zbuluar gjithashtu raste të variantit me përhapje të shpejtë në Mbretërinë e Bashkuar.

Vendet duke përfshirë Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar tashmë teste negative COVID-19 nga udhëtarët në Mbretërinë e Bashkuar. /Insajderi.com