Varianti Delta Plus i COVID-19 përhapet më lehtë

Varianti Delta Plus i COVID-19 përhapet më lehtë

India e ka klasifikuar një variant të ri të Coronavirusit të identifikuar për herë të parë në Evropë si një “variant shqetësimi”.

Një mutacion ngrihet nga një “variant interesi” në një “variant shqetësimi” (VOC) kur tregon prova të përmbushjes së të paktën njërit prej disa kritereve, duke përfshirë transmetimin e lehtë, sëmundje më të rëndë, neutralizim të reduktuar nga antitrupa ose ulur efektivitetin e trajtimi dhe vaksinat.

Ministria e Shëndetësisë e Indisë thotë se studimet treguan se i ashtuquajturi variant Delta Plus – i njohur gjithashtu si AY.1 – përhapet më lehtë, lidhet më lehtë me qelizat e mushkërive dhe është potencialisht rezistent ndaj terapisë me antitrupa monoklonale, një infuzion i fuqishëm intravenoz i antitrupave për të neutralizuar virus, raporton BBC.

Varianti lidhet me Delta, një variant ekzistues shqetësimi, i cili u identifikua për herë të parë në Indi vitin e kaluar dhe mendohet të ketë nxitur valën e dytë vdekjeprurëse të infeksioneve në verë.

Ministria e shëndetësisë thotë se varianti Delta Plus, i gjetur për herë të parë në Indi në Prill, është zbuluar në 22 mostra nga gjashtë rrethe në tre shtete – Maharashtra, Kerala dhe Madhya Pradesh. Gjashtëmbëdhjetë prej këtyre mostrave u gjetën në Maharashtra, një nga shtetet e goditura më shumë nga pandemia.

Delta Plus është gjetur gjithashtu në nëntë vende të tjera – SHBA, Mbretëria e Bashkuar, Portugalia, Zvicra, Japonia, Polonia, Nepali, Rusia dhe Kina – krahasuar me llojin origjinal shumë ngjitës Delta, i cili tani është përhapur në 80 vende. /Insajderi.com