Vështirë të parashikohet ekonomia në kohë pandemie

Vështirë të parashikohet ekonomia në kohë pandemie

As parashikuesit profesionistë ekonomikë nuk janë imunë ndaj tundimeve të shpresës.

Në shkurt 500 milion njerëz në Kinë u mbyllën si pasojë COVID-19. Megjithatë FMN tha se  rritja globale e PBB-së këtë vit do të jetë vetëm 0,1 pikë përqindje më e ulët se sa pritej më parë. Deri në prill, ajo e kishte ulur atë parashikim me 6.2 pikë përqindje, në -3%. Deri në qershor, ai kishte shuar edhe 1.9 pikë përqindje.

Vetëm një javë më vonë, një sondazh joformal i rreth 40 punonjësve të FMN zbuloi se dy të tretat prisnin një rishikim tjetër poshtë në tetor, raporton The economist.

Në përgjithësi, parashikuesit ekonomikë rrallë parashikojnë një rënie. Natyra njerëzore, stimujt dhe presioni politik marrin rrugën e tyre.

Megjithatë parashikimet nga FMN dhe Banka Botërore mund të sjellin pasoja të rënda. Kjo është veçanërisht rasti në vendet e varfëra sot, ku COVID-19 po shkatërron ekonomitë, dhe qeveritë, organizatat ndërkombëtare dhe investitorët po përdorin parashikime për të udhëzuar vendimet e tyre. /Insajderi.com/