Vizatimet antike në shpellat e Kalifornisë paraqesin bimën halucinogjene

Vizatimet antike në shpellat e Kalifornisë paraqesin bimën halucinogjene

Arti i shpellave në Kaliforni i krijuar nga amerikanë autoktonë rreth 400 vjet më parë përshkruan një fabrikë halucinogjene, sipas studimit të ri.

Shpella Pinwheel në jug të Kalifornisë e merr emrin nga një vizatim i kuq, në formë rrote në tavanin e saj.

Studiuesit më parë kishin zbuluar mbetjet e përtypura të bimëve, të mbushura në të çara në tavanin e shpellës.

Tani mbetjet janë konfirmuar si Datura, një bimë e përdorur historikisht për efektet e saj psikoaktive.

Ndërsa shumë kanë besuar se arti parahistorik i shkëmbit ishte i ndikuar nga halucinogjenët, ky studim i fundit sugjeron që pikturat shkëmbore në Shpella Pinëheel përshkruanin vetë bimën Datura, në vend të ndonjë vizioni të shkaktuar nga bima, tha studimi.

Sidoqoftë, gjetjet paraqesin “provat e para të qarta për gëlltitjen e halucinogjenëve në një vend arti shkëmbor”, shtoi studimi, i cili u botua në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

“Isha si:” Uau, gjetëm mjetin e tymosjes së halucinogjenëve në një vend arti shkëmbor “,” tha për ScienceMag.org David Robinson, një pedagog në arkeologji në Universitetin e Central Lancashire që drejtoi studimin.

Piktura tregoi se artisti ishte “duke përshkruar bimën që shkakton përvojën halucinogjene – jo vizionin që shkaktohet nga bima”, tha Dr Robinson, duke shtuar se “ata po e nderojnë bimën, duke thënë:” Kjo bimë është shumë e mirë “.

Sandra Hernandez, një anëtare e fisit Tejon që punoi në studim, ra dakord që arti po përshkruante lulen.

“Unë u çudita me format që ata kapën në artin shkëmbor në krahasim me lulen aktuale që po shpalosej,” tha ajo.

Zbulimi i mjeteve të ndryshme dhe mbetjeve të ushqimit sugjerojnë që shpella ka të ngjarë të ishte një zonë komunale, thanë studiuesit, dhe arti shkëmbor mund të ketë qenë “duke vepruar si katalizatorë vizualë për përvojat komunale”.

Veprat e artit mund të kishin ndihmuar me “vendosjen e skenës”, si vepra arti fetare në mjedise të tjera, për të ndihmuar njerëzit që ndanin traditën e marrjes së bimës halucinogjene në atë shpellë, tha Dr Robinson për Live Science./Insajderi.com

BBC News