Vuçiq thotë se është kundër mbajtjes së “konfliktit të ngrirë” në Kosovë

Vuçiq thotë se është kundër mbajtjes së “konfliktit të ngrirë” në Kosovë

“Mbijetesa dhe mbetja e ‘konfliktit të ngrirë’ në Kosovë është një opsion shumë më realist dhe qëndrim i shumicës së opinionit në Serbi, por unë jam kundër një vendimi të tillë, sepse ajo na sjellë në një situatë më të vështirë se sa të tjerat.
Kështu tha sot presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Ai tha se dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës do të vazhdojë por mënyra dhe formati i këtij dialogu do të varet nga rezultatet e të dyja palëve.
Vuçiq në takimin e dialogut të brendshëm rreth Kosovës me titull “Zgjidhja e çështjes së Kosovës – mundësi apo kërcënim për perspektivën evropiane të Serbisë” në Beograd, tha se tani edhe më fuqishëm do të mbështesë, se shqyrtimi, gjetja dhe marrja e vendimeve të rëndësishme dhe zgjidhja e problemit të Kosovës është e një rëndësi të madhe për paqen.

“Mbijetesa dhe mbetja e ‘konfliktit të ngrirë’ në Kosovë është një mundësi shumë më reale dhe në procesin e dialogut të brendshëm. Shumica e njerëzve që morën pjesë në këtë dialog ishin në favor të mbajtjes së ‘konfliktit të ngrirë’. Megjithatë, ky është një qëndrim i shumicës politike dhe jo-politike. Unë jam kundër një zgjidhjeje të tillë jo sepse nuk e dua Serbinë apo nuk i kuptoj gjërat e lëvizjes botërore”, ka thënë Vuçiq.

Ai shtoi se sot pa u hamendur duhet të thotë duke patur parasysh burimet ekonomike, demografike, sociale, demokratike dhe gjitha të tjerat se “gjithsesi nga koha që ka kaluar nuk fitojmë asgjë dhe se do të jemi në një situatë më të vështirë se të tjerët”.
“Ne nuk jemi të gatshëm të jemi të vetmit që duhet të japin dhe të ofrojnë çdo gjë, dhe se pala tjetër të mos ofrojë asgjë dhe se ata midis nesh të mos shohin se njëra anë është e gatshme për kompromis dhe tjetra jo”, tha me ironi Vuçiq, raporton aa.

Vuçiq theksoi rëndësinë se çdo vendim dhe pas “momentit të vështirë për Serbinë, ku është treguar se njëra palë dëshiron dhunë dhe se objektivi i tyre kryesor është marrja esenciale e veriut të Kosovës”, të sillet me kokë të ftohtë.

Rreth vazhdimit të dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës, presidenti i Serbisë tha se bisedimet do të vazhdojnë, por nuk e di se në çfarë mënyre, në çfarë formati, duke pyetur se si të ketë besim pas gjithë asaj që ka ndodhur.

“Çdo gjë në të ardhmen do të bazohet në rezultatet e përgjithshme në të cilat kemi marrë pjesë. Presim të shohim në letër se çfarë është bërë nga ajo që është rënë dakord dhe kur të përmbushen këto ne do të jemi gati për të vazhduar bisedimet”, tha Vuçiq.