Zbulimet e patologes gjatë autopsive te pacientët me Covid-19 janë shqetësuese

Zbulimet e patologes gjatë autopsive te pacientët me Covid-19 janë shqetësuese

Autopsitë tek njerëzit që vdiqën nga coronavirus-i po ndihmojnë mjekët të kuptojnë se si sëmundja prek trupin – dhe një nga gjetjet më shqetësuese ka të bëjë me mpiksjen e gjakut, thotë një patologe, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Dr. Amy Rapkiewicz, kryetare e departamentit të patologjisë në Qendrën Mjekësore NYU Langone, foli me Erin Burnett në OutFront.

Disa pacientë Covid-19 dihet se zhvillojnë çështje të koagulimit të gjakut, por shkalla në të cilën zhvillohet është përshkruar si “dramatike” nga Rapkiewicz.

Në fazat e hershme të pandemisë, mjekët vunë re shumë koagulim të gjakut “në enë të mëdha të gjakut”, tha ajo.

“Ajo që ne pamë në obduksion ishte një lloj zgjerimi i kësaj”, tha ajo. “Koagulimi nuk ishte vetëm në enët e mëdha, por edhe në enët më të vogla.”

“Dhe kjo ishte dramatike, sepse megjithëse mund ta kishim pritur në mushkëri, ne e gjetëm atë në pothuajse çdo organ që shikuam në studimin tonë të autopsisë”.

Studimi i Rapkiewicz që përshkruan gjetjet e saj u botua në fund të qershorit në revistën Lancet EClinicalMedicine.

Autopsitë treguan gjithashtu diçka të pazakontë për megakariocite, ose qelizat e mëdha të palcës së eshtrave. Zakonisht ato nuk qarkullojnë jashtë kockave dhe mushkërive, tha Rapkiewicz.

“Ne i gjetëm ato në zemër dhe në veshka dhe në mëlçi dhe në organe të tjera”, potencoi patologia.

“Veçanërisht në zemër, megakariocitet prodhojnë diçka të quajtur trombocite që janë të përfshirë në koagulimin e gjakut.”

Megjithatë, patologët janë habitur nga diçka që nuk e gjetën.

Gjatë fazave të hershme të pandemisë, mjekët menduan se virusi do të provokonte inflamacion në zemër me miokardit.

Por autopsitë kanë gjetur një incident shumë të ulët të miokarditit, tha Rapkiewicz.

Ajo tha se një nga “mundësitë – nëse ka një që të llogaritet në virus” është që patologët kanë pasur një shans të ekzaminojnë organet e shumë viktimave Covid-19 dhe të hetojnë proceset e sëmundjes që ndodhin. Ajo tha se mundësia me të vërtetë nuk ishte në dispozicion me H1N1 ose shpërthimin e SARS-it. /Insajderi.com