Zbulimet më të reja të inteligjencës artificiale rreth vdekjes

Zbulimet më të reja të inteligjencës artificiale rreth vdekjes

Gjithkush ballafaqohet me perspektivën e vdekjes, ndonëse nuk e di kur do të vijë koha, mund të jetë shqetësuese për shumë njerëz, shkruan Insajderi.

Tani, hulumtuesit kanë zbuluar një përfitim shqetësues të inteligjencës artificiale, aftësia për të parashikuar më saktë vdekjen e një personi.

Hulumtimi i është rezultat i algoritmeve të trajnimit të studiuesve për të parë të dhënat e dhjetëvjeçarit të të dhënave shëndetësore te më shumë se 500 mijë njerëz në Britani të Madhe midis moshave 40 dhe 69, ku vlerësuan shanset e tyre për të vdekur para kohe.

Gjatë periudhës kohore 2006-2010 (e cila u pasua deri në vitin 2016), gati 14,500 njerëz vdiqën, kryesisht nga kanceri dhe sëmundjet e tjera.

“Ne kemi hartuar parashikimet që rezultojnë në të dhënat e vdekshmërisë nga grupi, duke përdorur të dhënat e vdekjes së Statistikave Kombëtare të Zyrës, regjistrimet e kancerit në Mbretërinë e Bashkuar dhe statistikat e spitaleve “,  ka thënë autori kryesor i studimit, profesor Asistent i Universitetit të Nottingham të Epidemiologjisë dhe Shkencave të të Dhënave Dr. Stephen Weng.

“Ne gjetëm algoritme të mësuara nga makina të cilat ishin dukshëm më të sakta në parashikimin e vdekjes sesa modelet e parashikimit standard të zhvilluar nga një ekspert i njeriut”, ka shtuar ai

Për të ndihmuar në përpjekjen për të kuptuar vdekshmërinë e parakohshme, Weng dhe ekipi i tij i hulumtuesve shikuan dy lloje të ndryshme të inteligjencës artificiale.

E para njihet si “të mësuarit e thellë”, në të cilin rrjetet e informacionit qendror ndihmojnë një kompjuteri të mësojë nga rastet e kaluara.

E dyta është ‘pyll i rastit’, është në gjendje të kombinojë modele të shumëfishta si pemë për të shqyrtuar rezultatet e mundshme.

Ata morën përfundimet nga dy modele të ndryshme të inteligjencës artificiale dhe i krahasuan ato me Regjimin Cox, i cili bazohet në moshën dhe gjininë dhe gjetën se kthimi i inteligjencës artificiale ishte shumë më i lartë.

Algoritmi i thellë i të mësuarit parashikonte saktë 76 për qind të subjekteve që vdiqën, ndërsa algoritmi i rastësishëm i pyjeve arrinte në 64 për qind.

Modeli Cox vetëm identifikoi saktë 44 për qind të atyre që kishin vdekur.

Algoritmet e ndryshme përdorën disa faktorë të ndryshëm, të tillë si yndyra e trupit, presioni i gjakut dhe konsumi i ushqimit (pyjet e rastësishme), si dhe rreziqet që lidhen me punën, ndotja e ajrit dhe futja e alkoolit.

Modeli Cox, i cili mbështetej kryesisht tek inputet si etnia dhe aktiviteti fizik, përfundimisht u tregua inferior.

“Ne kemi bërë një hap të madh përpara në këtë fushë duke zhvilluar një qasje unike dhe holistike për të parashikuar rrezikun e një personi për vdekjen e parakohshme përmes mësimit të makinës”, shtoi Dr. Weng në deklaratë.

Kjo përdor kompjuterë për të ndërtuar modele të reja të parashikimit të rrezikut që marrin parasysh një gamë të gjerë të faktorëve demografikë, biometrikë, klinikë dhe të jetesës për çdo individ të vlerësuar, madje edhe konsumin e tyre ushqimor të frutave, perimeve dhe mishit në ditë.

Ndonëse mund të jetë paksa shqetësuese të mendosh se një kompjuter e di kur ka ardhur koha juaj, kujdesi shëndetësor parandalues ​​ka gjasë të rritet në popullaritet, pasi më shumë njerëz duan të dinë se çfarë ndryshojnë për mënyrën e jetesës së tyre në një përpjekje për të jetuar jetë më të gjata dhe më të mirë./Insajderi.com