Zgjedhjet në Katalonjë: Çfarë thonë rezultatet?

Zgjedhjet në Katalonjë: Çfarë thonë rezultatet?

Nëse asgjë tjetër, zgjedhjet rajonale të së dielës në Katalonjë me siguri do të zbresin si pamja më e çuditshme në historinë e saj thellësisht të trazuar të kohëve të fundit, falë pandemisë së Coronavirusit dhe fotove të zyrtarëve të votimit që enden nëpër qendrat e votimit me pajisje të plotë mbrojtëse personale dhe mjekësore, transmeton Insajderi.

Por përsa i përket ndryshimeve në tablonë politike të Katalonjës, rezultatet përfundimtare të së hënës për zgjedhjet e pesta të rajonit në pak më shumë se një dekadë duken të njohura për disa votue, raporton Al Jazeera.

Si një panoramë parlamentare thellësisht e fragmentuar, me një rekord total prej tetë partish të ndryshme për 135 vendet e organit legjislativ, dhe perspektiva e aleancave të buta, të brishta midis ndonjë partie të mundshme qeverisëse, nuk janë aspak lajm në Katalonjë.

Mes sensit të biznesit si zakonisht, sidoqoftë, suksesi i pashembullt i së dielës për partinë e ekstremit të djathtë pro-unionist Vox ishte një zhvillim i ri i madh. Ndërsa Vox tani është vendosur për debutimin e saj parlamentar me më shumë vende se sa rivalët e saj më të ngushtë, partitë konservatore Partido Popular (Partia Popullore) [PP] dhe partitë e qendrës së djathtë Ciudadanos, në skajin tjetër të spektrit politik katalanas, pati gjithashtu një rritje të madhe të votave për Kandidaturën e Unitetit Popullor separatist të majtë të ashpër (Candidatura d’Unitat Popular, ose CUP).

Sidoqoftë, një risi e tretë e rëndësishme është se në qendër të fushës politike të Katalonjës, shanset e një shkalle enorme midis unionistëve spanjollë dhe separatistëve katalanas janë rritur pa dyshim gjithashtu.

Një rritje prej nëntë përqind e votave do të thotë që Socialistët në pushtet të Spanjës kanë zëvendësuar Ciudadanos – e cila performoi në mënyrë katastrofike, duke humbur 30 nga 36 vendet e saj – si partia më e madhe e vetme dhe forca kryesore pro-unioniste në parlamentin katalanas.

Ndryshe nga Ciudadanos, i cili përjashtoi çdo lloj diskutimi me separatistët, qeveria Socialiste tashmë, para zgjedhjeve, kishte rënë dakord për një propozim nga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) për të ringjallur bisedimet e mbyllura në tryezë të rrumbullakët, ndër-partiake për zgjidhin të ardhmen e Katalonjës.

“Fitorja e Socialistëve mund të forcojë vetëm mandatin ose autoritetin e tyre moral për të hapur negociata me Nacionalistët”, tha Manuel Lopez, profesori i historisë në Universitetin e Hapur të Spanjës, për Al Jazeera.

“Në historinë e fundit, ka qenë shumë e rrallë që partia politike që qeverisë Spanjën të gëzojë njëkohësisht një nivel kaq të fortë të mbështetjes në Katalonjë. /Insajderi.com