​PE: Pengesat në rrugën për një marrëveshje midis Kosovës dhe Serbisë

​PE: Pengesat në rrugën për një marrëveshje midis Kosovës dhe Serbisë

Një analizë e brendshme e Parlamentit Evropian vlerëson se “rruga për një marrëveshje gjithëpërfshirëse Beograd-Prishtinë është plot pengesa”.

Arsyet për këtë janë “nga situata e brendshme politike në të dy palët, te pritjet e paqarta dhe të paqëndrueshme nga marrëveshja për rregullimin e marrëdhënieve”, thuhet në tekstin e trupit analitik të PE, në të cilin kishte qasje agjencia e lajmeve Beta.

Thuhet gjithashtu se mungesa e progresit në këto negociata është pasojë e “mungesës së harmonizimit dhe komunikimit midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian”.

“Ndërsa qëllimi përfundimtar për Kosovën është i qartë, dhe ai është që Serbia të njohë shtetësinë e Kosovës, Serbia interpreton normalizimin e marrëdhënieve si” rregullim ekonomik “dhe për këtë arsye ka shumë pak hapësirë për të shkuar përtej kësaj”, thuhet në analizën e PE.

Sugjerohet që “për Serbinë, njohja e pavarësisë së Kosovës është një ‘vijë e kuqe’ që do të ishte e vështirë të kalohej”.

“Në të njëjtën kohë, Serbia thekson se i gjithë procesi duhet të mbetet brenda kornizës së përcaktuar nga kushtetuta serbe, sipas së cilës Kosova është një pjesë integrale e territorit serb, si dhe brenda Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së”, shkruan analistët e PE, duke vërejtur se ndryshimet kushtetuese ishte e nevojshme një referendum.

Ata theksojnë në veçanti se “çështja më e ndjeshme – formimi i asociacionit tregon se sfidat janë të rrënjosura thellë në histori dhe kanë një kontekst rajonal shumë më të gjerë”.

Teksti i PE vlerësoi se mbështetja që Gjykata Kushtetuese e Kosovës duhet të sigurojë për asociacionin, “përjashton frikën se asociacioni mund të kthehet në një zonë autonome mbi të cilën qeveria qendrore (e Kosovës) nuk do të kishte kontroll të vërtetë”.

“Në mënyrë që Kosova të bëhet anëtare e KB, është e nevojshme që Këshilli i Sigurimit i KB të votojë për të dhe të marrë pëlqimin e dy të tretave të anëtarëve të Asamblesë së Përgjithshme të KB, të cilën Kosova nuk e ka deri më tani,” thuhet në një letër të brendshme të PE-së.

Duke vlerësuar se është bërë njëfarë progresi në negociatat e ndërmjetësuara nga BE midis Beogradit dhe Prishtinës brenda kornizës së marrëveshjes së Brukselit, analiza vëren se “debati në BE po kalon nga ‘lodhja e zgjerimit’ në kundërshtimin më të thellë të pranimit të anëtarët e rinj forcon qëndrimin më të rreptë ndaj zgjerimit në disa anëtare të Bashkimit.”

Në dokument thuhet se “përballur me një ngërç në negociatat me Beogradin, Prishtina po kërkon gjithashtu të krijojë lidhje më të ngushta ekonomike dhe politike me Shqipërinë”.

Thuhet gjithashtu se “kujtimet dhe plagët e dhimbshme janë ende të hapura në Serbi dhe disa sondazhe të opinionit publik tregojnë se 81 për qind e serbëve janë kundër njohjes së pavarësisë së Kosovës, edhe nëse kjo do të përshpejtonte pranimin (e Serbisë) në BE”.

“Serbia po kërkon gjithashtu të thuhet nëse anëtarësimi në BE është një qëllim realist,” përfundon dokumenti i brendshëm i PE, duke shtuar se presidenti serb Aleksandar Vuçiq pyeti “nëse Bashkimi Evropian dëshiron ta shohë Serbinë si pjesë të saj apo jo … , megjithëse ne nuk shohim një alternativë ndaj asaj rruge, megjithëse kemi qenë në të për 20 vjet, sa edhe Turqia po pret ende kaq gjatë “./Insajderi.com