Si mund ta dëmtojnë shëndetin problemet me zorrët?

Si mund ta dëmtojnë shëndetin problemet me zorrët?

Ka shumë prova që tregojnë se si shëndeti i dobët i zorrëve mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Ka 100 trilionë mikrobe në zorrët e një personi mesatar, që është 10 herë më shumë se qelizat në trupin e njeriut dhe kanë një ndikim të rëndësishëm në të gjithë organizmin.

Ekspertët zbulojnë pesë probleme shëndetësore që lindin kur zorrët janë jashtë ekuilibrit që KP jua sjell në vijim:

1.Disponimi i keq

Mjekja Uma Naidoo thekson se zorra është e lidhur me trurin, pasi 90% e receptorëve të serotoninës ndodhen në zorrë. Duke vepruar kështu, zorra juaj mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor.

“Në fushën relativisht të re të psikiatrisë ushqyese, ne i ndihmojmë pacientët të kuptojnë se si shëndeti dhe ushqimi i zorrëve mund të ndikojnë pozitivisht ose negativisht në disponimin e tyre”, zbulon Naidoo.

Ajo shpjegon se me disa ilaçet kundër depresionit, siç janë frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës, efektet anësore më të zakonshme janë të lidhura me zorrët, e cila përfshin të përziera të përkohshme, diarre dhe probleme gastrointestinale.

“Ka një komunikim anatomik dhe fiziologjik të dyanshëm midis zorrëve dhe trurit nëpërmjet nervit vagus. Boshti zorrë-tru na ofron një kuptim më të mirë të lidhjes midis dietës dhe sëmundjes, duke përfshirë depresionin dhe ankthin”, zbulon Naidoo.

2. Problemet imunologjike
Ka shumë prova që tregojnë se një zorrë jo e shëndetshme mund të dëmtojë seriozisht sistemin imunitar.

Mikrobioma e zorrëve luan një rol të rëndësishëm në shumë funksione shëndetësore, një prej të cilave është rregullimi i funksionimit të duhur të sistemit imunitar.

Sipas hulumtimeve, ndryshimet në mikrobet e zorrëve mund të shkaktojnë çrregullim imunitar, duke çuar në çrregullime autoimune.

3. Proceset inflamatore

Ekspertët paralajmërojnë se nëse funksioni i zorrëve nuk është në ekuilibër, mund të ndodhin inflamacione të ndryshme.

Dietologia Gail Cresci thekson se bakteret në zorrët ndihmojnë në metabolizimin e lëndëve ushqyese nga ushqimi që tresim.

“Këto baktere kanë mekanizma metabolikë për tretjen dhe fermentimin e fibrave, dhe si përgjigje ato krijojnë nënprodukte të dobishme që ne e dimë se janë anti-inflamatore,” shpjegon Cresci.

Ajo paralajmëron se te njerëzit, dieta e të cilëve nuk është optimale, për shembull, nuk përmban fibra të mjaftueshme dhe të pasura me yndyrë dhe sheqer, mikrobioma në zorrë ndryshon.

“Në vend që të prodhojnë nënprodukte të dobishme metabolike, bakteret prodhojnë substanca që nuk janë të dobishme. Kjo mund të shkaktojë inflamacion”, thekson Cresci.

4. Pesha e tepërt e trupit

Bakteret në zorrën tuaj mund të ndikojnë drejtpërdrejt në peshën tuaj. Një studim zbuloi se metabolitët specifikë të gjetur në mostrat e plazmës së gjakut dhe jashtëqitjes ishin të lidhura drejtpërdrejt me obezitetin.

“Kjo do të thotë se kërkimet e ardhshme duhet të fokusohen më shumë në mënyrën se si mund të ndryshohet përbërja e baktereve të zorrëve, në mënyrë që të zvogëlohet rreziku i obezitetit dhe sëmundjeve metabolike dhe kardiovaskulare të shoqëruara”, shpjegon Marju Orho-Melander, profesor i epidemiologjisë gjenetike.

5. Probleme me gjumin

“Ka prova në rritje që përbërja e mikrobiomës suaj të zorrëve lidhet me atë se sa mirë flini”, thekson dietologia Fatema Badri.

Shëndeti i zorrëve mund të ndikojë në gjumin tuaj dhe gjumi i dobët mund të ndikojë njësoj në shëndetin e zorrëve.

“Mungesa e gjumit mund të ndikojë shëndetin e tretjes duke rritur rrezikun e obezitetit, diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve gastrointestinale”, paralajmëron Badri, duke shtuar se shkencëtarët madje kanë zbuluar se cilësia e dobët e gjumit lidhet me problemet e zemrës./Insajderi.com