Afganët nisin të largohen nga Kosova

Afganët nisin të largohen nga Kosova

117 shtetas afganë, të cilët janë strehuar përkohësisht në Kosovë, pritet që të enjten të largohen përmes Aeroporti Ndërkombëtar të Prishtinës “Adem Jashari”.

Destinacioni i grupit të parë që pritet të largohet thuhet të jetë Britania e Madhe.

Ky grup që po largohet, deri më tash ishte i strehuar në kampin Bechtel-Enka në Ferizaj. Në këtë kamp ishin të strehuar shtetas që kanë punuar me forcat e NATO-s në Afganistan, raporton REL.

Këta shtetas afganë janë larguar nga Afganistani pasi ekziston rreziku që “do të persekutohen” nga talebanët, të cilët e morën pushtetin muajin e shkuar.

971 është numri i saktë i të ardhurve nga Afganistani në Kosovë vetëm deri në mesditën e së hënës.

Bëhet e ditur se 810 refugjatë janë vendosur në kampin Bechtel-Eenka në Ferizaj, kurse 161 në kampin Bondsteel, po ashtu në këtë komunë.

Shtetasit afganë do të qëndrojnë në Kosovë derisa t’iu rregullohet dokumentacioni për t’u vendosur në Shtetet e Bashkuara apo në ndonjë shtet tjetër anëtar të NATO-s.

Kosova pritet të strehojë gjithsej rreth dy mijë shtetas afganë.

Javë më parë, Qeveria e Kosovës ka bërë të ditur se do të strehojë përkohësisht qytetarët afganë, të cilët kanë punuar me forcat amerikane dhe ato të NATO-s apo edhe me organizata të huaja.

Autoritetet kosovare kanë thënë se sipas ligjeve, afganëve do t’u ofrohet strehim i përkohshëm me kohëzgjatje deri në një vit.

Mijëra afganë janë strehuar edhe në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut. /Insajderi.com