Akuzat me të cilat “gylenistët” do të gjykohen në Turqi

Akuzat me të cilat “gylenistët” do të gjykohen në Turqi

Operacioni i shërbimit sekret kosovar AKI dhe atij turk MIT që arrestuan në Kosovë gjashtë anëtarë të organizatës së Gylenit, dhe i dërguan në Turqi, u kritikua ashpër në Kosovë, sa për këtë u shkarkuan ministri i Bredshëm dhe shefi i AKI’së.

Por në Turqi ky operacion përgëzohet, dhe mediat atje, tani kanë filluar të publikojnë edhe akuzat me të cilat i ngrakojnë ata gjykatat e Erdoganit.

Mediat turke kanë publikuar edhe detaje nga ajo se për çfarë akuzohet mjeku Osman Karakaya.

Ky sipas mediave turke ishte pjesë e Institutit të Mjekësisë Ligjore të Stambollit, dhe ishte mbështetës i FETO/PDY dhe doli se atij iu dha një çmim nga kryetari i kësaj organizate Fetullah Gylen, përcjell gazetametro.net.

 

Nga AKI dhe MIT u arrestuan Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin, Mustafa Erdem, Osman Karakaya dhe Yusuf Karabina, të cilët me një aeroplan special u dërguan në Turqi.Image

Të dyshuarit tani janë duke u marrë në pyetje nga Kryeprokurori Publik i Shtetin në Stamboll. Deklaratat e të dyshuarve në drejtimin e prokurorisë kryhen nga Drejtoria e Terrorizmit dhe Sigurisë së Stambollit (TEM).

Tutje, mediat turke raportojnë se Drejtoria e Degës së TEM, krijoi një ekip të veçantë për këtë hetim. Ky ekip është koordinuar me MIT dhe njësitë e inteligjencës së sigurisë.

Sipas akuzës të dyshuarit, si dhe anëtarët e organizatës duke u përpjekur të shpëtojnë nga Turqia organizojnë kalimin në vendet evropiane dhe në SHBA kanë thënë se janë mësues.

Njësitë e sigurisë turke thonë se kanë zbuluar se Cihan Özkan menaxhoi paratë që kishte grumbulluar në vendet e Ballkanit dhe i transferoi ato në Pensilvani ku ishin veteranët e organizatës.

Kahraman Demirez, i cili sipas akuzës është përgjegjës për organizatën rinore të Kosovës, punon aktivisht në vendet e Ballkanit dhe ka luajtur një rol në sigurimin e pjesëmarrjes së një numri të madh njerëzish.

I dyshuari Osman Karakaya, gjithashtu mori pjesë aktive në rastin Ergenekon, ndërkohë ai mbajti raporte në emër të Institutit të Mjekësisë Ligjore të Stambollit në favor të FETET / PDY dhe se atij iu dha një çmim nga kryetari Fetullah Gylen.

Gjykata e Lartë Penale e 27-të e Stambollit deklaroi se Osman Karakaya ishte referencë ndaj të akuzuarit Habib Bostan, i cili u gjykua në gjyq në rastin e Mjekësisë Ligjore dhe zbuloi se po përdorte ByLock. Osman Karakaya’nën emri i falsifikimit të ndërtimit të ilaçit të mjekësisë ligjore doli në shesh e vërteta, vazhdon akuza.

Roli aktiv për shkak të ERGENECON-it

Emri Karakaya gjithashtu shkon në rastin Ergenekon. Të pandehurit e dytë “Ergenekon” të të pandehurve të ish Profesorit të Rektorit të Universitetit Baëkent, Mehmet Haberrit është përgatitur nga Osman Karakaya. Avokati i Haberratit, Dilek Helvacë, i tha Prokurorisë së Përgjithshme të Ankarasë, se Institutit të Mjekësisë Ligjore, Unionit të Kombeve të Turqve dhe Shoqëria Turke e Kardiologjisë po “abuzonin me detyrën”.