BBC: Shqipëria kryeson tabelën e personave me martesa të rreme në Mbretërinë e Bashkuar

BBC: Shqipëria kryeson tabelën e personave me martesa të rreme në Mbretërinë e Bashkuar

Qindra njerëz që përdorin martesat e rreme për të qëndruar në Mbretërinë e Bashkuar nuk janë ndjekur penalisht dhe mbeten në vend.

BBC News ka marrë shifra që tregojnë se 365 çifte janë përpjekur të shfrytëzojnë në mënyrë mashtruese një skemë pas-Brexit duke u dhënë qytetarëve të BE-së dhe bashkëshortëve të tyre të drejtën për të qëndruar në Mbretërinë e Bashkuar.

BBC News ka gjetur se çiftet janë përpjekur të shfrytëzojnë në mënyrë mashtruese skemën duke hyrë në një martesë të rreme – me kombëtaren e BE-së që shtrin të drejtat e tyre të banimit ndaj partnerit të tyre jo-BE-së fallco.

Disa individë e bëjnë për para. Bandat e krimit të organizuar janë shpesh të përfshira.

Të gjitha martesat e propozuara ku një nga partnerët nuk ka status emigracioni i drejtohen Zyrës së Brendshme për hetim.

Kërkesat për lirinë e informacionit kanë zbuluar se Shqipëria kryeson tabelën e vendeve – me 146 shqiptarë të përfshirë.

Dr. Ervin Muço, në Shqipëri, i tha BBC News se njerëzit paguanin banda kriminale për atë që e shihnin si një biletë për një jetë të re.

“Këto rrjete dinë si të mashtrojnë sistemin dhe po fitojnë para nga njerëz që janë të përgatitur të paguajnë. Në vitet e fundit, shumica e burrave shqiptarë që janë larguar nga ky vend kanë shkuar në Itali apo Greqi – por disa prej tyre nuk kanë qenë në gjendje të marrin shtetësinë në këto vende”.

Tërheqja e shqiptarëve në Mbretërinë e Bashkuar ishte për shkak se ky vend ishte anëtar i BE-së.

“Kështu që disa përpiqen të gjejnë gra nga vendet evropiane që mund të martohen. Ata mund të kenë të gjitha përfitimet e të qënit një shtetas evropian. Dhe për shkak se Britania ishte një anëtare e BE, shumë shqiptarë janë tërhequr nga MB.”

Ish shefi i policisë, Prof. Krenar Ahmeti, në Universitetin e Tiranës, pranon se bandat e krimit janë thelbësore.

“Kushdo që aspiron të jetojë në një vend të pasur e di se ka disa dokumente kyçe që u duhen në qoftë se do të integrohen në atë shoqëri,” tha ai, “por ata gjithashtu shpesh kanë nevojë për një organizatë që t’i ndihmojë ata të arrijnë këtë.”

Zyra e Brendshme në MB tha: “Siç e pret me të drejtë publiku, ne e marrim shumë seriozisht abuzimin me rrugët e emigracionit bashkëshort-partner dhe sugjerojmë se përndryshe është e gabuar.

Ata thanë se nuk ngurrojnë të ndërmarrin veprim të zbatimit të ligjit kundër individëve që gjenden në një martesë të rreme apo partneritet civil, duke përfshirë anulimin e lejes së tyre dhe largimin e tyre nga Mbretëria e Bashkuar./Insajderi.com