Dimitrov: Nuk duhet të dakordohemi me Sofjen për gjithçka

Dimitrov: Nuk duhet të dakordohemi me Sofjen për gjithçka

“Njëra anë e kompromisit me Bullgarinë është që të mos dakordohemi për gjithçka, e dyta është ajo ku padyshim kemi interes të përbashkët për të bërë gjithçka që të kemi një udhërrëfyes konkret, me afate, ta zbatojmë Marrëveshjen për miqësi”, thotë zëvendëskryeministri i obliguar për Çështje evropiane i Maqedonisë së Veriut, Nikolla Dimitrov.

Ai thotë se vendi të cilin e përfaqëson është dakord që të mos bien dakord për gjithçka.

“Kompromisi aktual, kërkoj falje nuk mund të hyj në detaje sepse procesi është në një fazë delikate, neve duhet të na jepet një shans për të investuar në negociata diplomatike, bisedime dhe kontakte, por, në përgjithësi, kompromisi ka dy anë – një ana, kur në një farë mënyre jemi dakord të mos biem dakord për gjithçka. Pala bullgare ka pozicionet e saj, pala maqedonase ka pozicionet e saj. Pjesa e dytë e kompromisit është ajo ku ne padyshim kemi një interes të përbashkët për të bërë gjithçka që mundemi që të kemi një udhërrëfyes konkret, me afate, me institucione kompetente, për të zbatuar Marrëveshjen për miqësi”, tha Dimitrov.

Sipas tij, jokontestues është interesi në pjesën e ndërtimit të korridoreve, bashkëpunimit kulturor, mes dy vendeve.

“Kjo është plotësisht e padiskutueshme. Ne kemi një interes autentik në zhvillimin e këtij bashkëpunimi edhe pa Marrëveshjen për miqësi. Marrëveshja e inkurajon atë, unë mendoj se Bullgaria fqinje ka të njëjtin interes. Ne duhet të gjejmë një mënyrë, mbase do të ketë një atmosferë më produktive në Komitetin për Çështjet Historike, por që një atmosferë më produktive është e mundur në të njëjtën kohë, nëse Bullgaria bëhet mbështetësi ynë siç ishte kur kishim presidencën”, tha zëvendëskryeministri maqedonas, Dimitrov.

I pyetur nëse ishte i kënaqur me atë që ka bërë deri më tani Komisioni për Çështje Historike, Dimitrov tha se çdo presion politik do të ishte joproduktiv dhe se duhet lënë për të bërë punën e tij.

“Ne si politikanë jemi në një pozitë delikate për të dhënë gjykim dhe vlerësim për punën e ekspertëve, akademikëve, profesorëve, etj, në çështjen në fushën e historisë. Nëse ka inkurajim politik, ndoshta ka, por nëse ka presion politik për Komisionin për të dhënë, do të ketë një hendek të madh midis Komisionit dhe shoqërisë.Unë mendoj se kjo ndoshta do të jetë kundërproduktive. Prandaj, të gjithë duhet të jemi shumë të kujdesshëm kur gjykojmë punën e Komisionit, dhe në të njëjtën kohë anëtarët e Komisionit dhe bashkëkryesuesit duhet të jenë të kujdesshëm kur japin gjykata politike, sepse kjo na ka ndodhur”, thotë Dimitrov. /Insjaderi.com