Dita e 89-të e luftës: Numri i të vdekurve në Rusi është i barabartë me atë të konfliktit afgan

Dita e 89-të e luftës: Numri i të vdekurve në Rusi është i barabartë me atë të konfliktit afgan

Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar (MOD) thotë se në tre muajt e parë të luftës, Rusia ka të ngjarë të ketë pësuar një numër të ngjashëm të vdekjeve me atë të parë nga Bashkimi Sovjetik gjatë luftës së tij nëntëvjeçare në Afganistan, shkruan BBC.

Shkalla e lartë e viktimave – e parë në ofensivën e Donbasit – mund të shpjegohet me një kombinim të taktikave të dobëta të nivelit të ulët, mbulimit të kufizuar ajror, mungesës së fleksibilitetit dhe “një qasje komanduese e cila është e përgatitur për të përforcuar dështimin”.

Ministria e Mbrojtjes parashikon se ato viktima, ndërsa ato vazhdojnë të rriten, do të bëhen më të dukshme për publikun rus dhe “pakënaqësia publike me luftën dhe gatishmëria për ta shprehur atë mund të rritet”.

Është një referencë e theksuar. Bashkimi Sovjetik humbi të paktën 15,000 ushtarë në konfliktin afgan duke u përpjekur të mbështeste një qeveri komuniste. Lufta u bë një ngërç i përgjakshëm dhe shihet si një faktor në rënien e Bashkimit Sovjetik.