Ekskluzive: Marrëveshja për linjën Prishtinë – Beograd mes Lufthanses, shtetit të Kosovës dhe KFOR-it

Ekskluzive: Marrëveshja për linjën Prishtinë – Beograd mes Lufthanses, shtetit të Kosovës dhe KFOR-it

Gazeta Insajderi ka siguruar draft marrëveshjen e kompanisë gjermane “Lufthansa – Eurowings” me shtetin e Kosovës për linjën ajror Prishtinë – Beograd.

Në këtë draft marrëveshje thuhet se kjo linjë do të kontrollohet nga KFOR-i. Sipas kësaj draft marrëveshjeve thuhet se dy palët edhe ajo e Kosovës dhe e Serbisë janë shprehur të gatshme për krijimin e linjës Prishtinë – Beograd.

“Palët janë shprehur të gatshme për të krijuar Rrugën Ajrore Speciale të drejtpërdrejtë Beograd-Prishtinë (BPSAR). Njësia e Kontrollit të Trafikut Ajror (ATC) në Aeroportin e Prishtinës është një autoritet kompetent për të ofruar shërbime brenda Sektorit të KFOR-it. KFOR-i është autoriteti themelor për të siguruar mbikëqyrjen e tyre mbi ofrimin e shërbimeve të kontrollit ajror, brenda sektorit të KFOR-it që kryhen me siguri. Njësia ATC në Aeroportin e Prishtinës do të sigurojë shërbimet për të gjithë aeroplanët që operohen nga Eurowings dhe transportuesit e Grupit Lufthansa brenda hapësirës ajrore të KFOR-it”, thuhet në këtë draft marrëveshje të siguruar nga Gazeta Insajderi.

Në këtë marrëveshje thuhet se do të ketë fluturim direkt ajror Prishtinë – Beograd dhe do të zhvillohet një komunikim i drejtpërdrejtë midis ofruesve që kryejnë në dy aeroportet, të Prishtinës dhe Beogradit.

“Kjo linjë përfshin fluturimin përmes rrugëve të drejtpërdrejta ajrore nga Prishtina për në Beograd dhe anasjelltas, nisja ose zbritja në Aeroportin Beograd / Prishtinë, do të bëhet në përputhje me Marrëveshjen në BPSAR. Si një pjesë e shërbimeve ATC, komunikimi i drejtpërdrejtë do të zhvillohet midis ofruesve të shërbimeve në aeroporte, përfshirë ofruesit e ATC në aeroportin e Beogradit, ose ndonjë ATC tjetër të kërkuar”, thuhet në këtë marrëveshje.

Ndër tjera aty thuhet se “Institucionet në Kosovë, në përputhje me Marrëveshjen në BPSAR, do t’u japin të drejtën Eurowings dhe transportuesve të Grupit Lufthansa të paraqesin planin e fluturimit duke përdorur kodin ICAO të BKPR për shërbimet ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit. Autorizimet përkatëse për hapësirën ajrore do të mbeten efektive pa ndonjë aprovim shtesë”.

Në këtë marrëveshje ku gjatë nënshkrimit të saj ka qenë prezent edhe këshilltari i presidentit amerikan Donald Trump thuhet se “Operacioni aktual do t’i nënshtrohet fizibilitetit tregtar, teknik dhe procesor nga Eurowings ose një transportues i Grupit Lufthansa, me mbështetjen e plotë të të gjitha palëve”.

Aeroporti i Prishtinës menaxhohet dhe operohet nga operatorët përkatës tregtarë, ndërsa nëse kërkohet nga Eurwëings ose një transportues i Grupit Lufthansa, Aeroporti i Prishtinës do të nënshkruajë një marrëveshje bazuar në Marrëveshjen Standarde të Trajtimit të Terrenit (IATA) me Divizionin Lufthansa-Eurowings, duke siguruar që Eurowings dhe transportuesit e Grupit Lufthansa do të marrin mbështetjen e plotë për të operuar shërbimet e pasagjerëve në një BPSAR.

Kjo marrëveshje thuhet se është bërë në kuadër të dialogut Kosovë dhe Serbi dhe pasagjerët do të trajtohen në mënyrë të njëjtë si gjithë të tjerët.

“Shërbimet do të gëzojnë të njëjtin nivel shërbimi si çdo shërbim tjetër për dhe nga Prishtina. Marrëveshjet për Lirinë e Lëvizjes dhe Marrëveshja e IBM, të arritura në kuadër të Dialogut Beograd-Prishtinë, do të zbatohen për pasagjerët, postën dhe ngarkesën e kryer në këtë rrugë ajrore”, thuhet në këtë draft marrëveshje të siguruar nga Gazeta Insajderi.

“Autoriteti i Aviacionit Civil në Kosovë dhe Aeroporti i Prishtinës konfirmojnë që operacioni për nga Begradi për në Prishtinë dhe anasjelltas do të funksionojë pa taksa dhe tarifa shtesë për shërbime në BPSAR. Në çdo rast, tarifat, taksat dhe tarifat nuk do të jenë diskriminuese. Eurowings dhe transportuesit e Grupit Lufthansa do të kenë autoritetin e plotë për të shitur bileta, të përcaktojnë tarifat e tarifave të pasagjerëve dhe ngarkesave, si dhe tarifat e postës vetëm për shërbimet rezidente hetuese dhe Beogradi anasjelltas”, thuhet në këtë draft marrëveshje.

Ndër tjera thuhet se “Autoriteti i Aviacionit Civil në Kosovë dhe KFOR do të hyjnë në një Marrëveshje të duhur që rregullon zbatimin e BPSAR. Në çdo rast, KFOR-i ruan autoritetin në hapësirën ajrore mbi Kosovën, në bazë të marrëveshjeve të njohura ndërkombëtarisht për Misionin e NATO-s në Kosovë. Në bazë të Marrëveshjes dhe Marrëveshjes, Autoriteti i Aviacionit Civil në Kosovë dhe KFOR do të harmonizojnë dhe nënshkruajnë Procedurat e Koordinimit për ekzekutimin e fluturimit BPSAR. Në çdo kohë, Autoriteti i Aviacionit Civil në Kosovë, Aeroporti i Prishtinës dhe KFOR sigurojnë një operacion të sigurt të fluturimit, përfshirë uljet, të BPSAR”.

Gjatë ditës së sotme Ministria e Infrastrukturës, nëpërmjet një komunikate ka bërë të ditur se në Ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në Berlin të Gjermanisë, kompania gjermane e fluturimeve, ”Luthansa”, i ka dorëzuar Autoritetit të Aviacionit Civil të Kosovës njoftimin për operim të kësaj kompanie në linjën Prishtinë – Beograd dhe anasjelltas.

Sipas këtij njoftimi, Kompania “Lufthansa”, duhet të kërkojë aprovimet dhe licencat për të gjitha fluturimet, sipas kërkesave, rregulloreve dhe Ligjeve në fuqi të Republikës së Kosovës, sipas marrëveshjes për ECAA. /Insajderi.com