Elon Musk tregon planin e tij të radhës: Ta lidhë trurin e njeriut me internet

Elon Musk tregon planin e tij të radhës: Ta lidhë trurin e njeriut me internet

Kompania “Neonink” e Elon Musk ka në plan të lidhë trurin e njerëzve me internetin duke përdorur një procedurë që ai pretendon se do të jetë aq e sigurt dhe e lehtë sa kirurgjia e syrit LASIK.

Elon Musk njoftoi se neuroteknologjia e tij shpreson të fillojë implantimin e pajisjeve në mendjet e njeriut në fillim të vitit të ardhshëm.

“Ne shpresojmë të kemi rezultate në një pacient para fundit të vitit të ardhshëm,” tha Musk në një konferencë shtypi të martën, ku ai dha përditësime mbi ecurinë e sistemit.

Musk ka investuar 100 milionë dollarë në kompaninë sekrete që nga themelimi i saj në 2016, sipas New York Times dhe thotë se shpreson që do të arrijë “simbiozë me inteligjencën artificiale”.

Musk shpjegoi se sistemi Neuralink do të lejonte një çip të vogël, i njohur si një ndërfaqe e trurit-makinë, për t’u futur në mendjet e subjekteve të gatshme.

Ky çip do të ishte i aftë të stimulonte neuronet e trurit duke përdorur fije të vogla elastike të sigurta dhe pa dhimbje sa kirurgjia e syrit LASIK.

“Nuk është si një operacion i madh, është diçka e barabartë me një lloj LASIK,” tha ai.

Musk pranoi se sistemi futuristik do të merrte kohë për të fituar miratimin e FDA. Ai shpjegoi se sistemi mund të përdoret për të trajtuar çrregullime të trurit, si sëmundjes Alzheimer, dhe në fund të fundit mund të “ruajnë dhe përmirësojnë” funksionin e trurit.

Ai pretendoi se patatet e skuqura Neuralink do të ishin 1,000 herë më efektive se sistemet e tjera stimuluese të elektrodave atje. Max Hodak, presidenti i Neuralink, shtoi se sistemi do të ishte krejtësisht pa tela dhe do të zgjaste “vitet në dekada”.  Por disa ekspertë e kanë quajtur vizionin e Muskut “fanta-shkencë” dhe thonë se qëllimet afatgjata të Neuralink mund të jenë joreale. Ndërsa disa kanë lavdëruar përpjekjet e Muskut për të krijuar gjeneratën e ardhshme të lidhjes së trurit-kompjuter.

Philipp Heiler, mjek dhe themelues i Neurofeedback Neuroboost, tha se sistemi vjen me rreziqe.

“Kur mjekët hapin kafkën e një pacienti për të integruar një BCI (ndërfaqen kompjuterike të trurit), ka rreziqe të shumta, duke përfshirë rrezikun e dëmtimit të trurit, inflamacion dhe dhëmbëza”, tha Heiler. “Ju duhet të pyesni veten se çfarë avantazhi ka mbi ndërfaqe të tjera si prekje ose asistentë të gjuhës si Alexa”.

Thomas Stieglitz nga Departamenti i Mikroteknologjisë Biomedikale në Universitetin e Freiburgut në Gjermani tha se synimet afatgjata të deklaruara nga Neuralink duken shumë të mira për të qenë të vërteta. “Unë besoj se synimet afatgjata të Neuralink-it janë joreale, ose të paktën është e dyshimtë që ato të shprehen në një mënyrë të tillë”, tha Stieglitz.

“Nëse kjo nuk është e qartë, thjesht nuk është e mundur të ngarkoni diturinë diku tjetër, pastaj ta ngarkoni atë përsëri në tru, ndërkohë që kjo mund të bëjë për fantashkencë fantastike, në realitet është vetëm hokum”, tha ai.