Evropa nuk ka më rezerva të adresave IPv4

Qendra e Koordinimit të Rrjetit RIPE - një organizatë jofitimprurëse përgjegjëse për shpërndarjen dhe regjistrimin e adresave IP në të gjithë 76 vendet në Evropë, Lindjen e Mesme dhe pjesë të Azisë Qendrore, ka njoftuar se ka ridrejtuar bllokun e fundit të adresave të saj IPv4.

Evropa nuk ka më rezerva të adresave IPv4

Adresat IPv4 janë numra 32-bitësh të përdorura për të identifikuar pajisjet unike në internet, megjithëse globalisht ekzistojnë vetëm rreth 4.3 miliardë nga këto adresa IPv4.

Duke njoftuar se ka humbur rezervat e këtyre adresave, RIPE NCC bën presion te operatorët e rrjetit, por gjithashtu ngre shqetësime për shtrirjen e rritjes së shkallëzuar të internetit.

Për fat të mirë, jofitimprurësi do të marrë çdo adresë IPv4 të kthyer në të, dhe këto do të ndahen bazuar në listën e pritjes. Kjo pritet të jetë disa qindra- mijëra adresë në vit, të cilat nuk do të zgjidhin miliona kërkesa të kërkuara për adresat në këtë kohë.

IPv6, i cili është pasardhësi i standardit IPv4, nuk është ende i përhapur dhe shumica e Internetit të sotëm po vazhdon akoma nën rrjetin më të vjetër IPv4.

Mungesa e adresave IPv4 do të ketë pasoja të mëdha pasi operatorët e rrjetit do të duhet të përdorin rrugë pune komplekse dhe të shtrenjta ose të pranojnë IPv6 për të përmbushur kërkesat e klientit, transmeton KosovaPress.