Gastronomet në telashe të mëdha, 30 % e stafit janë larguar nga puna

Gastronomet në telashe të mëdha, 30 % e stafit janë larguar nga puna

Gastronomet kanë thyer sot pjata para Qeverisë së Kosovës, duke i shprehur pakënaqësitë e tyre për mos përkrahjen financiare nga institucionet e Kosovës si dhe për mos shfuqizimin e masave ndaj këtij sektori, njofton Insajderi.

Kryetari i Shoqatës së Gastronomeve të Kosovës, Petrit Kllokoqi, ka thënë për KosovaPress se “do të mbajnë një protestë më 25 shtator para objektit të Qeverisë së Kosovës, në shenjë pakënaqësie me gjendjen e rëndë të krijuar në këtë sektor si pasojë e masave të vendosura nga qeveria”.

Tutje ai ka thwnw  se duhet të hiqet kufizimi i lëvizjes si për qytetarë, ashtu edhe për biznese. Qëllimi i kësaj proteste, sipas tij, është për të ndikuar te shteti që ta ndihmojë gastronominë financiarisht, pasi që nuk po munden t’u dalin ballë shpenzimeve në kohë pandemie.

“Nuk po mundemi t’u dalim në ballë shpenzimeve tona, kështu që nuk kemi pasur as stimulime financiare, as subvencionime, as grante të ndryshme, kështu që kur nuk ka zgjidhje financiare, atëherë kuptohet se nuk mund t’i respektojmë masat siç duhet. Qëllimi i kësaj proteste është për ta stimuluar shtetin që të na ndihmojë financiarisht, po ashtu edhe t’i heqë masat dhe kufizimin e lëvizjes”, tha ai.

Kllokoqi ka thënë më pas se masat e Qeverisë ndaj sektorit të gastronomeve, ka pasur ndikim negativ pasi që 30 për qind e stafit ka mbetur pa punë.

“Ndikimi ka qenë aq i madh sa që papunësia ka shënuar rritje 31 për qind në shtetin e Kosovës, në të gjitha bizneset, ku besoj që pjesa më e prekur është gastronomia për nga përqindja e papunësisë. Ende nuk ka përfunduar gastronomia, dhe nuk kemi mund t’i nxjerrim ende shifrat e sakta, mirëpo parashihet që diku rreth 30 për qind e stafit është larguar nga puna. Jemi duke mbledhur të dhënat e ndryshme, dhe çdo ditë kemi ‘vdekja’ ekonomike te gastronomet e ndryshëm”.

Kllokoqi ka lutur gastronomet që t’i respektojnë masat e vendosura nga Qeveria për parandalimin e përhapjes së COVID-19, derisa ka kërkuar që ky sektor të ndihmohet financiarisht dhe që të mos ndëshkohet.

“Ne i bëjmë thirrje gjithmonë gastronomeve që t’i respektojnë masat e distancës, edhe po ashtu i bëjmë thirrje edhe institucioneve, organeve të rëndit që të shkojnë në mënyrë stimuluese ndaj bizneseve, e jo ndëshkuese”.

Sa i përket mbylljes dhe gjobave të shqiptuara ndaj gastronomeve, Kllokoqi thotë se nuk është koha për ndëshkime, pasi ky sektor nuk mund të përballojë dënimet e ndryshme.

Ndryshe, Shoqata e Gastronomeve të Kosovës iu ka bërë thirrje qytetarëve që t’i bashkëngjiten protestës më 25 shtator, para objektit të Qeverisë së Kosovës./Insajderi.com