Gazeta amerikane me shkrim të veçantë për rrëfimin në “Zgjoi”

Gazeta amerikane me shkrim të veçantë për rrëfimin në “Zgjoi”

Gazeta e përjavshme amerikane “Austinchronicle”, i ka ndarë një pjesë edhe shkrimit për filmin “Zgjoi”, i cili mori tri çmime kryesore në “Sundance Festival”, transmeton Insajderi.

“Si shumë gra në fshatin kosovar të Krushës së Madhe, Fahrije Hoti (Yllka Gashi) po jeton vërtetë në gjendje të paqartë. Burri i saj është zhdukur, supozohet se është mbytur ose pushkatuar, por në “Zgjoi” shpresa që ai ende jeton gumëzhimë në veshin e saj” – nis shkrimi i kësaj gazete.

“Kur ai të kthehet”, thotë vjehrri i saj i gjymtuar, Haxhi (Çun Lajçi) sa herë që përmendet emri i burrit të saj të zhdukur. “Nëse ai kthehet” është përgjigjja e saj e vazhdueshme, edhe pse të dy përbrenda e dinë që kjo është një ëndërr e pamundur.

Bazuar në historinë e vërtetë të Fahrije Hotit të vërtetë, e cila u bë një biznesmene pioniere përmes dëshpërimit, “Zgjoi” – “Hive” është një histori intime e pranimit dhe rritjes. Duke shkelur një territor disi të ngjashëm me hyrjen në Oscar të vitit 2019 të Eylem Kaftan “The Hive”, drama e nënvizuar e Blerta Bashollit është një vështrim shumë i saktë në Kosovën rurale, ende larg nga humbjet dhe dëmtimet e luftës civile Jugosllave.

‘Asnjë vetull’ nuk ngrihet kur ajo udhëton në qytetin e madh të Prishtinës për të vendosur një marrëveshje me një blerës të një supermarketi, por në fshatin e saj ajo quhet lavire vetëm për ngasjen e një makine.

Basholli ruan një ndjenjë intimiteti që nënvizon qëllimisht rëndësinë e arritjeve të Fahrijes.

Nuk bëhet fjalë për një qëndrim të madh politik, por për më shumë nevoja personale: për të paguar faturat, të ketë mbyllje, për të mbajtur shpresë, për të pasur miq, për të pasur dinjitet, për të mos jetuar me frikë. /Insajderi.com