Gjermania në hall me diplomat e falsifikuara të boshnjakëve

Reporter. al raporton se Instituti Gëte njofton se një numër gjithnjë e më i madh boshnjakësh që po kërkojnë viza pune në Gjermani po përdorin diploma gjuhësore të falsifikuara – pa shkuar kurrë në një kurs.

Gjermania në hall me diplomat e falsifikuara të boshnjakëve

Rodolfo Toe, Sarajevë

Boshnjakët që duan të emigrojnë në Gjermani – por që nuk e njohin mirë gjuhë – po falsifikojnë gjithnjë e më shumë diploma të gjuhës, tha Instituti Gëte në Sarajevë.

“Numri i diplomave false është rritur ndjeshëm nga viti 2014,” tha për BIRN Claudia Kindler, kreu i departamentit të gjuhës në Institutin Gëte të Bosnjës, një shoqatë që promovon gjuhën dhe kulturën gjermane.

“Ne kemi regjistruar 47 raste të falsifikimit të diplomave tona dhe i kemi paraqitur ato te ambasada gjermane në Bosnje,” tha Kindler, duke shtuar se shumë raste ndodhin për shkak se shtetasit boshnjakë nuk kanë kohën e mjaftueshme për të arritur nivelin e kërkuar të gjuhës për një vizë pune.

“Këto diploma falsifikohen nga njerëz që nuk kanë marrë kurrë pjesë në mësimet tona,” tha Kindler për BIRN.

“Përgjithësisht ata që përpiqen të falsifikojnë certifikatat e tyre gjuhësore kanë tashmë një punë që i pret në Gjermani dhe Austri, por nuk kanë kohë të presin gjashtë ose shtatë muaj për të marrë pjesë në leksione dhe për të arritur një nivel të mirë gjermanishteje,” shpjegoi Kindler.

Më shumë në Reporteri.al