Gjithë çka duhet të dimë për mutacionet e Coronavirus-it

Gjithë çka duhet të dimë për mutacionet e Coronavirus-it

Pas raporteve alarmante të një mutacioni shumë ngjitës të Coronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar, Evropa kontinentale është mbyllur. Sipas autoriteteve britanike, varianti i ri i virusit është deri në 70% më ngjitës sesa forma e njohur më parë, shkruan DW, transmeton Insajderi.

Sidoqoftë, deri më tani ka shumë pak informacion të besueshëm në dispozicion në lidhje me mutacionin. Deri më tani, mund të supozohet vetëm se rritja aktuale e infeksioneve të reja në Mbretërinë e Bashkuar ka të bëjë me variantin e ri.

Dhe edhe nëse virusi po përhapet më shpejt, kjo nuk do të thotë që ky variant është në të vërtetë më i rrezikshëm.

Mutacionet janë të zakonshme

Nuk është e pazakontë të zbulosh një mutacion të tillë. Në Kinë, për shembull, ku zuri fill pandemia në fund të vitit 2019, një variant i ri i patogjenit po qarkullonte tashmë gjashtë muaj më parë.

Në verë, një variant tjetër u përhap me shpejtësi nga Spanja në gjysmën e Evropës. Viruset pësojnë mutacione gjatë gjithë kohës, dhe në shumicën e rasteve këto mutacione nuk kanë ose kanë vetëm efekte minimale.

Si reagon trupi ndaj mutacioneve?

Normalisht, trupi i njeriut është në gjendje të mbrojë veten nga viruset. Ai prodhon antitrupa që mbrojnë kundër sulmeve virale dhe fitojnë imunitet ndaj patogjenit.

Sidoqoftë, nëse patogjeni tashmë ka pësuar mutacion dhe antitrupat e prodhuar janë programuar në një version më të vjetër të patogjenit, atëherë këta antitrupa janë shumë më pak efektivë.

Kjo është arsyeja pse njerëzit rregullisht sëmuren nga gripi i zakonshëm. Trupi ynë tashmë ka formuar antitrupa për gripet e mëparshme, por ne ende nuk kemi formuar antitrupa të rinj për patogjenin që ka pësuar mutacion.

Por nuk ka asnjë arsye për panik – një virus nuk bëhet domosdoshmërisht më i rrezikshëm përmes mutacionit. Në fakt, disa mutacione gjithashtu mund të dobësojnë ndjeshëm një virus.

Si ndodhin mutacionet?

Kur trupi i njeriut zhvillon antitrupa kundër një virusi për të parandaluar një shpërthim të sëmundjes, një virus duhet të ndryshojë mantelin e tij të njohur si zarfi, ose sipërfaqen e jashtme, për të shmangur njohjen nga antitrupat dhe qelizat imune. Kështu, për të mbijetuar, një virus duhet të ndryshojë proteinat e tij të jashtme dhe të zhvillojë variante të reja.

Për t’u replikuar, viruset përdorin një qelizë nikoqire në një individ të infektuar. Kur viruset infektojnë një qelizë të tillë pritëse, ato futin informacionin gjenetik nga bërthama e tyre në qelizën e infektuar. Në këtë mënyrë, qelizat e trupit riprodhojnë miliona kopje të virusit.

Sidoqoftë, gabime të vogla të kopjimit ndodhin në secilën prej këtyre riprodhimeve, dhe secili prej këtyre gabimeve gjithashtu ndryshon – ose shndërron – kodin gjenetik të virusit.

Pse varianti i ri përhapet më shpejt?

Virusi SARS-CoV-2 përgjegjës për COVID-19, si të gjithë Coronaviruset, është një virus ARN me një normë mutacioni prej gati një mutacion në muaj.

Këto variante të ndryshme gjithashtu shpjegojnë pse një patogjen shkakton valë të infeksioneve me ashpërsi të ndryshme në rajone të caktuara të botës dhe pse infeksionet gjithashtu mund të përparojnë shumë ndryshe në njerëz të ndryshëm.

Varianti i ri i regjistruar në Mbretërinë e Bashkuar ka disa mutacione në proteinën e Coronavirusit. Për shkak të të ashtuquajturës fshirje e gjenit, po mungojnë dy aminoacide, të cilat mund ta bëjnë më të lehtë përhapjen e virusit.

Një fshirje e ngjashme ishte vërejtur tashmë në Azinë Lindore gjatë verës. Megjithatë, atje, varianti i i ri i SARS-CoV-2 shkaktoi infeksione më të lehta, sepse me sa duket dobësoi Coronavirusin.

Do të thotë kjo se vaksinat tani janë joefektive?

Mbretëria e Bashkuar ishte vendi i parë në Evropën Perëndimore që filloi një fushatë vaksinimi në shkallë të gjerë. Por mutacioni i regjistruar rishtas nuk do t’i bëjë vaksinat e reja joefektive.

Këto vaksina janë të gjitha të dizajnuara për të kodifikuar informacionin për proteinën spike të Coronavirusit në një mënyrë të tillë që ajo akoma të stimulojë sistemin imunitar pavarësisht mutacionit, tha virologu Christian Drosten.

Për fat të mirë, duhen më shumë se disa mutacione që një virus të ndryshojë proteinat e tij në mënyrë që të mund të anashkalojnë mbrojtjen imune.

Sidoqoftë, ne e dimë nga gripi, për shembull, se viruset e gripit janë në gjendje të pësojnë mutacion shumë shpejt dhe se vaksinat duhet të rregullohen për çdo sezon gripi që të jenë efektive.

Si rezultat, vaksinat COVID-19 ka të ngjarë të kenë nevojë gjithashtu për modifikime të mëtejshme. Por informacioni i mbledhur gjatë pandemisë në vazhdim, dhe kapaciteti prodhues i ndërtuar rishtas, do të vazhdojë të sigurojë një furnizim të shpejtë të vaksinave të përballueshme në muajt e ardhshëm. /Insajderi.com