Heshtja zgjedhore u prish – por zgjedhjet po zhvillohen qetë në Maqedoni

Heshtja zgjedhore u prish – por zgjedhjet po zhvillohen qetë në Maqedoni

Shkup – Presidenti i CIVIL-it, Xhabir Deralla, në emër të organizatës u uroi të gjithë qytetarëve zgjedhje të lira dhe të sigurta, njofton Insajderi.

“Këto zgjedhje të parakohshme parlamentare janë zgjedhjet e dhjeta parlamentare radhazi në vendin tonë dhe zhvillohen në kushte specifike, me sfida të paraqitura nga pandemia e Coronavirusit. Prandaj, thirrja jonë e parë sot është që votuesit, administrata zgjedhore, ekipet e mediave, policia dhe vëzhguesit – të zbatojnë me përpikëri masat e mbrojtjes nga Coronavirusi”.

“Mbrojtja është e thjeshtë, vishet maska mbrojtëse, mbahet distancë dhe dezinfektohen duart në hyrje dhe në dalje të vendvotimeve. Vëzhguesit e CIVIL-it filluan vëzhgimin e tyre të zgjedhjeve në orën 6:30 të mëngjesit. Urojmë punë të suksesshme dhe një ditë të qetë”, tha Deralla në fillim të konferencës së parë për shtyp në Hotelin Porta, Aerodrom, njofton Insajderi.

Sa i përket raporteve nga vëzhgimi nga CIVIL-i, më e dukshme është se gjatë heshtjes së zgjedhjeve që filloi në mesnatën e 13 korrikut, ka me qindra raste të shkeljes së heshtjes zgjedhore, si në rrjetet sociale ashtu edhe në terren, nga të njohurit por edhe nga klientë të panjohur.

Heshtja e zgjedhjeve është shkelur në tërë vendin dhe gjatë natës. Shkelja e heshtjes së zgjedhjeve shoqërohet me një fushatë të paparë negative, të zezë, me qindra raste të gjuhës së urrejtjes, lajme të rreme dhe dezinformata.

Gjatë dy ditëve të kaluara, CIVIL-i lëshoi njoftime të hollësishme në lidhje me këto fenomene.
“Fatkeqësisht, këto ditë ne jemi në përfundimin se publiku merr përshtypjen se dy ose më shumë ministri të brendshme funksionojnë në vend, dhe se ka një shkelje të heshtjes së zgjedhjeve dhe propagandës politike që lind nga kjo ministri. Kjo lë përshtypje të keqe për publikun dhe mund të shkaktojë konfuzion dhe pasiguri”, pohoi Deralla në konferencë për shtyp.

“Le të shpresojmë se qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të tregojnë pjekuri dhe kulturë politike dhe do të përdorin të drejtën e tyre të garantuar me kushtetutë, pavarësisht nga mosmarrëveshjet politike në këtë ministri”.
Sa i përket parregullsive, vëzhgimi i CIVIL-it regjistron një rast në Vendvotimin (VV) 836 në Koçani, ku ekziston një grupim i njerëzve, dhe ekziston një përpjekje për votim familjar i cili u parandalua nga BZ./Insajderi.com