Ka kryer dhunim seksual: Pas 30 vitesh në Zvicër, 61 vjeçari mund dëbohet në Kosovë

Ka kryer dhunim seksual: Pas 30 vitesh në Zvicër, 61 vjeçari mund dëbohet në Kosovë

Një kosovar 61 vjeçar, me qëndrim në Zvicër që nga viti 1990, duhet të kthehet në vendin e prejardhjes kundër dëshirës së tij, shkruan sda.ch. Pasi që kishte pasur një dënim për përdhunim, leja e qëndrimit të përhershëm në Zvicër i është revokuar me të drejtë, kishte konstatuar Gjykata Administrative e Bernës.

Vendimi gjyqësor i shqiptuar të mërkurën, nuk është ende përfundimtar, transmeton albinfo.ch. Kosovari mund të ankohet në Gjykatën Federale.

Gjykata e Lartë e Bernës e ka dënuar atë në vitin 2017 me burg, pjesërisht me kusht, prej 32 muajsh për veprat penale përdhunim dhe sulm seksual. Një nga arsyet për të cilat ai ka kundërshtuar revokimin e lejes së qëndrimit në Zvicër ishte se ai nuk do të mund të përshtatej në Kosovë pas kaq vitesh të kaluara në Zvicër

Sidoqoftë, Gjykata Administrative e konsideron kthimin e tij në Kosovë si të arsyeshëm dhe të mundshëm. Kjo për faktin se i dënuari është i njohur me gjuhën dhe kulturën e atdheut të tij dhe do të jetë në gjendje të integrohet përsëri atje, përcjell albinfo.ch. Depresionet e pretenduara nga ai, nuk janë pengesë  në këtë drejtim. Sëmundjet mendore mund të trajtohen në mënyrë adekuate edhe në Kosovë.

Gjykata ka sqaruar se revokimi i lejes së qëndrimit ishte i arsyetueshëm, duke marrë parasysh seriozitetin e krimit. I dënuari kishte thënë së fundmi se i vinte shumë keq për atë që kishte ndodhur – por kjo nuk çonte peshë pasi që ai e kishte mohuar krimin gjatë gjithë kohës në procedurën penale.

Gjykata Administrative gjithashtu ka theksuar se personi në fjalë është “i integruar nën mesataren” në Zvicër, transmeton albinfo.ch. Këtë e tregon veç tjerash edhe “mali i borxheve” të tij, që arrijnë në shumën prej afërsisht 400,000 frangave. Një pjesë e këtij borxhi mund të shpjegohet me faktin se ai ishte mashtruar nga ish-kontabilisti i tij. Procedurat penale lidhur me mashtrimin në fjalë, janë në pritje.

Po ashtu edhe procesi kundër tij për përdhunimin e bërë, ka kontribuar në shtimin e borxhit, përcjell albinfo.ch Ai ishte dënuar të paguante rreth 64,000 franga për shpenzimet procedurale, për dëmet dhe për zhdëmtimin e viktimës. Dhe ai është vetë fajtor për këtë. Siç tregon gjykimi, viktima është ende në pritje të parave të cilat i takojnë.